Den dag jeg indhentede min mor

Fitness World-ÅKL


Oppe på den skole jeg går på, arbejder vi ufatteligt meget med ÅKL-modellen. Den er et hammer godt redskab, når man arbejder med vinkling af problemudredende journalistik, hvilket plus minus er hele tiden (ZzzzzZzz). Sommetider har danske journaliststuderende det umanerligt hårdt, fordi vi gang på gang bliver sat til at finde et problem af samfundsmæssig relevans, som vi skal afdække.

Og ved I hvad? At finde et problem, som rent faktisk er problematisk, er noget af det sværeste i opgaveprocessen. På et overordnet makroplan fungerer Danmark ganske fint. Og alle de #gates der måtte være, er de store etablerede medier ret gode til at spotte. I hvert fald kommer de stort set altid de utrænede studerende i forkøbet.

Nå, men den her ÅKL fungerer sådan, at man finder noget, som er lidt off. Det kan enten være gennem en aktindsigt, en rapport eller nogle nye tal i Statistikbanken. Så bruger man sin sunde fornuft, eller ringer til en ekspert og spørger, om de her tal er et problem. Hvis de er, er man allerede godt i gang. Herefter går resten af arbejdet ud på at sandsynliggøre Årsag, Konsevens og Løsning. Når man bare har styr på det, skal man nok blive en dygtig journalist.

Nu er jeg så stødt ind i et problem fra min egen hverdag, og jeg har lidt tænkt, at ÅKL måske kan tages i brug. Mit problem hedder Fitness World. Helt specifikt: Jeg har meldt mig ind i Fitness World, men jeg tør ikke tage afsted.

Årsag til problemet er, at jeg er bange for at blive grint af. Ikke for at have sved og mascara i hele krydderen – det betragtes egentlig som et succeskriterium – men for, at jeg gør noget forkert. Især frivægts/gorillaområdet (altså landet for mænd, som har glemt deres ben og er gået all in på arme, sidder). De har nemlig en tendens til at grine af folk (mig) som curler med 8 kg, og ikke helt ved, hvordan man sammensætter et killerprogram, der giver seriøse gainzz (igen mig.)

Konsekvensen bliver, at jeg i bedste fald sniger mig afsted i centrets sidste åbningstime, føler mig kronisk udstillet og utilpas, og smutter hjem igen uden et bad (som jeg ikke kan indløse hos mig selv.) I værste fald smider jeg 250 kroner direkte i skraldespanden. 

Løsningen kender jeg endnu. Ind til videre har jeg taget den usympatiske mentale taktik i brug, hvor jeg prøver at messe for mig selv, at der uanset hvad vil være minimum ét andet menneske, som er i dårligere form og har en værre teknik, end jeg har. Selvom det ikke er sødt, hjælper det lidt.

Det mest funky er nærmest, at det bliver et sted som Fitness World, der tvinger mig til at tage min person op til revision. For jeg troede faktisk, at jeg hvilede tilpas meget i mig selv til ikke at give en skid. Og så er jeg bare heller ikke så stærk, som jeg ligesom gik og troede. 

Og så er der fællesbadet… den primære grund til at melde mig ind i hamsterhjulet var, at det igen blev muligt for mig at kunne komme i bad. Jeg var blevet lovet, at netop mit lokale center ville have lukkede badekabiner med forhæng, så seancen kunne forblive privat, som jeg er vant til. Det lykkedes desværre ikke at finde de sagnomspundne forhæng, eller også fandtes de bare alligevel ikke.

Så jeg klædte mig af og hoppede ind til de andre piger og kvinder, der stod og skyllede klor fra svømmehallen af sig. Og det var sådan set fint nok. Jeg var lidt bekymret for min kropsbehåring, som har fået lov til at vokse frit siden sidste år. Men det gik hurtigt op for mig, at det samme gjorde sig gældende for størstedelen af mine medbadende. Undtagelsen var dog en 14-årig pige, som brugte 10 lange minutter på at stirre på mit skridt, mens hendes vandet fra bruserhovedet silede ned over hendes alt for åbne øjne. 

En dag vil du forstå, tænkte jeg. En dag. 

33 kommentarer

 • Louise

  Jeg skal lige forstå dit boligarrangement – du bor simpelthen i en lejlighed uden bad? How is that possible? 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Det er nemlig bare 100 procent korrekt forstået. Og jeg synes, at det er rart, at du nærmest lyder, som om du deler min frustration.
   Hvad den præcise forklaring på det manglende bad er, ved jeg ikke, men det har nok noget at gøre med lejlighedens alder (den er gammel!). Og så er der bare ingen af de tidligere andelshavere, der har installeret det. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Det lyder umiddelbart som et op-ad-bakke-arrangement! Deler 100% din frustration, haha!
   Er eneste løsning at finde en ny lejlighed, eller lever du med det og tyer til Fitness World, når det bliver for grumt?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Det er en meget fin beskrivelse, og jeg lugter ligeledes heller ikke altid specielt godt. 😀
   Til nøds sniger jeg mig i fitten, eller også cykler jeg til Vanløse i weekenden og låner en venindes bad. Hvis jeg er heldig, skal der bygges bad i lejligheden, inden min kontrakt udløber, men nu får vi at se. Det er hverken perfekt eller optimalt, og sommetider har jeg lyst til at græde, men bortset fra det er her så fint at være.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Shit Karo. Har også meldt mig i fitness i Åfenrå, og jeg har én gang gået febrilsk rundt mellem maskinerne og jeg fattede nada. Jeg tror, du er pro, men mit niveau er lavere end lavt. Sååååå, nu går jeg til bootylicious. Hehe. Knus J

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   JULES! I fitness! Hvad er det dog, Sønderjylland har gjort ved dig? 😀 gad godt se dig chille rundt i frivægtsområdet. Er sikker på, at du gør dig fremragende. Kæmpe møs på dig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johanne Emilie

  Jeg er helt med på de dillemmaer, og bl.a. frivægts området måtte jeg også lige tage mod til – men, jeg har never ever oplevet at få ét skævt blik eller grin når jeg står og giver den gas med mine snoldede tøsevægte 😉 Det har de sgu aaalt for travlt med dem selv for at gøre! I hvert fald i centrene på Nørrebro, der er det eneste de har for øje altså dem selv i spejlet 😉

  Men som andre også nævner, så er det guld værd at træne med en anden, det føles altså bare MEget mindre pinligt eller akavet når man er to 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Haha, nej – det lader til, at man bare er virkelig god til at bilde sig selv ind, at man er centrum for negativ opmærksomhed. Tror egentlig, at det er en ret generel ting. 😉 Jeg går på jagt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Find en træningsbuddy! Og spørg folk – som en anden også skriver, så elsker ‘de engagerede’ altså at dele ud af fif’s. Jeg dur ikke til holdtræning. Never ever. Min balance, motorik og rytme er ikke-eksisterende. Det ville være en katastrofe. Men en træningsbuddy er (for mig) uundværligt (ja, jeg træner med min kæreste. Kvalme. Men med en veninde før, hah)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Hehe, oh so sweet 😉 Jeg tror egentlig også, at både min krop og stolthed vil takke mig for en buddy frem for holdtimer. Så der er jo ikke andet for end at gå på jagt (efter en kæreste…….)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Haha, jeg krydser fingre! PS. Jeg har nogle søde venner fra Kbh – du siger bare til hvis du mangler en blind date 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Og det siger du nu?! Jeg mangler ikke andet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ps. Hvis du på et tidspunkt mangler et ÅKL-problem, har jeg ét om udbud, jeg gerne prøver at pitche dig på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fra én, der har boet i et fitnesscenter i 15 år: Du kan være helt tryg. Der er ingen, der kigger. Ingen. Du er usynlig, indtil du begynder at knalde den mandlige instruktør, der har en kæreste. Hvis du kan lade være med det, er du usynlig. Promise.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Jeg er endnu ikke stødt på nogen form for instruktør, så du har så godt som reddet min røv. Og det skal du have tak for.
   Ps. Stik mig den ÅKL – ASAP! Jeg får nok ikke lov til at arbejde med udbudsproblematikker på Femsen, men jeg har en meget dygtig og rar mand siddende på Berlingske, som helt sikkert gerne vil udrede et problem. Pitch me!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Åh Gud. Fik helt åndenød, fordi jeg slet, slet ikke kunne huske, hvad ÅKL står for. Kunne bare huske noget med, at jeg havde lavet en del af det… Kan DMJX mon finde på at tilbagekalde uddannede journalister, hvis vi glemmer alle deres forkortelser?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   WHAT!!! How can you not?! Det er jo journalistens ABC! Tilbage til Aarhus!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Haha, men jeg kan tilbyde en omgang VISA-K og noget grundresearch-skema? Savner Aarhus og portvinsbranderter på Paradis! Det kunne noget!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Nu er jeg jo ikke dommer, men den er godkendt fra min side. 😉 Hvor er du henne af i dag?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Jeg er redigerende journalist på den avis (i indre København), hvor jeg også var i praktik – den klassiske fødekæde, you know Blev færdig i sommeren 2015, så det er stadig sådan rimelig nyt ☺️

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Ah, yes. Circle of life. 😉 Et lidt forsinket tillykke med jobbet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea

  Hvis det er den FW i Frederiksberg svømmehal du bruger, så er der separate badekabiner. De ligger på vejen fra omklædningen til de åbne bade inde til venstre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Tak. Jeg endte med at finde dem. Bare aalt for sent. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Løsningen på dit problem hedder Stram Op. Det mest fantastiske hold, jeg aldrig troede jeg ville komme til at elske. Opvarmningen minder om en gang aerobic fra 80’erne, men hvis man kan se det sjove i det, så gør det faktisk ikke så meget. Og så lærer man alle de der øvelser som gorillaerne i frivægtsafdelingen kører, bare sammen med en masse andre søde kegler. Så kan du jo bare rykke over og træne for dig selv når du føler at du har styr på det! Find en instruktør der passer til dig, jeg har fx opdaget at den musik der bliver spillet er virkelig vigtig for om jeg synes det er sjovt, så nu har jeg fundet dem der spiller mest Rihanna og 90’er og så tager jeg konsekvent bare deres hold.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Uh, det lyder ret så fristende. Jeg har engang for 10 år siden kastet mig på en holdtræning i Fitness DK, og det var cirka det mest ydmygende, jeg nogensinde har været ude for. Og på teknikfronten burde jeg heller ikke være så usikker. Da jeg skulle tage på, var jeg igennem 5 måneder med en personlig træner, så dybest set ved jeg jo godt, hvad jeg skal. Men Stram Op med en flyvende 90’er-instruktør – SÅ meget noteret. Tak! 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Et godt FW fif er at tage nogle Stram-op hold, hvor man lærer mange forskellige øvelser med diverse vægte (en mand jeg gik hos var mega god til at rette en til med “op med albuen i 90 gr og blah blah, mens en yngre pige-instruktør mest var der for at …ja sole sig i det seje i at stå på forreste step-bænk. Så prøv dig frem instruktør-wise!
  Der er også cirkel-træning med instruktør, hvor man lærer maskinerne at kende.
  Jeg træner tit i Husum, hvor alle gutterne fra Tingbjerg huserer… i starten var det; “Hej skat, hvis jeg ikke er hjemme kl. 23 er jeg nok blevet slået ihjel. Skal jeg købe noget coke med hjem?” (Nej vi tager ikke drugs, men jeg tror sgu, man ku shoppe noget krudt dernede). Hvorom alting er, er gutterne faktisk ret søde og hjælpsomme, fordi de elsker deres træning og går højt op i det. Så jeg tager gladeligt imod fif og tænker bare “bring it on”. Så kan jeg jo altid smide en yoga øvelse deres vej
  Jeg blir så glad, når der er medlemmer i FW som er nybegyndere, ældre, overvægtige, etbenede eller noget helt femte. Fordi de gør noget godt for dem selv og deres krop.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Haha, hun lyder sgu da ellers som et hit! 😀 Men hvis Stram op kræver den mindste form for koordinationsevne, så stiger jeg altså af. Kan. bare. ikke.
   Og til den sidste del af beskeden: jeg kender ikke Tingbjerg, men jeg grinte højt i 10 minutter! Hvor er det sjovt. Men ideen med at alliere mig med The Tricepz Gang er ret god.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • line

  Hvis du boede i Aarhus havde jeg inviteret på træningsdate – det fungerer bare bedre når man er to om at være ussel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Jeg tror, at det her er anden eller tredje gang, jeg har ærgret mig over, at vi ikke længere bor i samme by! Forhåbentlig kommer jeg snart til Aarhus, så tager vi en træning for news til den tid. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nastassja

  Den frygt har jeg også. Hvis du finder en løsning, så må du meget gerne give en melding 😉 Det er mega træls. Jeg plejer at foretrække de tidlige timer, før fanden får sko på. Der er typisk kun den virkelig dedikeret morgen-motionist, der foretrækker 1 time på løbebåndet, og et par andre, som jeg ikke er så bange for.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Selvfølgelig! Gode råd skal gives videre. Tilsyneladende kunne Stram Op være en løsning? 😀
   Og så tager jeg hatten af for dit morgenengagement. Jeg tænker tit tanken, men der klokken 06.0000000000 kan jeg ikke andet end min seng. Så GO dig!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie-Louise

  Alletiders billede! Personligt synes jer lidt fællesbad er godt til at få ens kropideal lidt ned på jorden igen. Men ville nok ikke ønske, at det var sådan hver gang jeg skal i bad

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   TAK, er også selv ret glad for det.
   Og ja, overraskende meget. På den front var det faktisk en utroligt positiv oplevelse. Det er bare svært at nyde i situationen, fordi jeg helst bare vil hurtigt ind, hurtigt ud!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den dag jeg indhentede min mor