Jeg forstår ikke... #5

For dummies: To Google or not to Google

forkertrigtigt

Sociale medier sure are a tricky thing. Meget ofte oplever jeg, at voksne mennesker lidt kommer på glat is, når de stiller spørgsmål og kommenterer på blogs, Facebook, Instagram og så videre. Hvornår skal jeg spørge bloggeren direkte? Hvornår skal jeg spørge Google? Og hvordan sikrer jeg mig det bedste og mest brugbare svar?

Så i stedet for at lade stå til eller pege fingre har jeg udformet en lille guide til Google, som ikke blot sparer dig selv og andre for tid, den får dig også til at virke som et meget skarpere menneske.

Her er Google din ven:

  • Jeg kan se, at du har puttet granatæblekerner på toppen af din salat. Dem kan jeg ikke lide. Kan jeg udelade dem? eller kan jeg bruge solsikkekerner i stedet for græskarkerner? En salat eller madret vil som udgangspunkt altid smage dig bedst, hvis du rent faktisk kan lide de ingredienser, du putter i. Det princip fungerer selvfølgelig kun, hvis fødevaren ikke er den bærende ingrediens i en opskrift. Så hvis du ser et billede af en lækker banankage, men ikke bryder dig om smagen af banan i bagværk, så lad være med at spørge madbloggeren, om du kan udskifte bananen med dadler. Bag noget andet i stedet. Hjælp til søgning: ‘kage uden banan’ eller ‘kanelsnegle opskrift’.
  • Kan det fryses? Prøv.
  • Hvor kan det købes? Start først med at læse hele blogposten igennem. Her vil de oftest fremgå. Undersøg desuden affiliate links. Hjælp til søgning:  ‘chickpea buy’, ‘gule hørfrø køb’ eller ‘sæbebobler forhandler’.
  • Hvad betyder *indsæt ord/begreb/slang*? Din favoritblogger har i sit nyeste indlæg både nævnt rickrolling, trepartsforhandling og NSFK. Du er på bar bund, og du aner ikke, hvad pokker der foregår. Hjælp til søgning: ‘what does bla bla mean’/’*ord* betydning’. Hvis vi er ude i engelske og amerikanske slangs, kan jeg anbefale Urban Dictionary, og hvis vi er ude i danske ord, kan I altid prøve Wikipedia eller Ordbog over det danske sprog.
  • Hvad skete der? I hvilken sammenhæng skriver du dette? Hvorfor snakker alle pludselig om hudfarve? En blogger har skrevet et debatterende, muligvis politisk, indlæg om en sag, som du ikke helt har fanget. Læs altid kommentarfeltet igennem. Giver dette ingen clues, så prøv følgende på Google: ‘who is Donald Trump’ eller ‘negergate hvad er’. Gå eventuelt på Twitter og søg på #dkpol.

Overordnet regel: objektive og indiskutable facts og kendsgerninger.

Her er Google ikke nødvendigvis din ven:

  • Jeg ved ikke, hvad jeg skal mene eller hvad mener du? Har du brug for at få testet dine egne argumenter eller få nuanceret din holdning i forhold til en sag, så er det OK at spørge direkte. Det skal selvfølgelig ikke være grebet ud af den blå luft (for eksempel er jeg nok ikke den rigtige at spørge, hvis I vil have udfordret jeres syn på atomkraft.) Hjælp til spørgsmål: ‘jeg kan se, at du både bruger engangsbleer og stofbleer. Jeg er gravid, og jeg ved ikke, hvad der er den bedste løsning. Hvad mener du?’
  • Hvad betyder det, når hun skriver det? Hvis du er i tvivl om, hvad en blogger mener med en formulering eller holdning, er det helt fair at spørge. Der er imidlertid en række faldgruber, du skal passe på, du ikke falder i. Undgå  altid: sure opstød, at komme med beskyldninger og at kalde andre for ignoranter, dårlige mennesker og lignende. Hjælp til spørgsmål/kommentar: ‘hvad mener du, når du siger?’ eller ‘jeg er uenig i din holdning, fordi…’ Bare bliv på din egen banehalvdel. Måske oplever du sågar, at bloggerens holdning eller udtalelse er så kontroversiel, at du ikke længere har lyst til at følge vedkommende. Hertil er anbefalingen: bare lad være. Det er slet ikke nødvendigt at gøre personen opmærksom på det.

Overordnet regel: subjektive sager, personlige holdninger, meningstilkendegivelser.

Virkelighedens gråzone: kender I det der med, at I sidder og hænger ud med nogle venner, og pludselig bliver I totalt uenige om, hvorvidt tequila fremstilles af kartoffel eller agave, hvor gammel Brad Pitt er, eller om dværgen fra Jackass er død eller ej. Før I overhovedet har nået at diskutere emnet, er der en eller anden spasser i selskabet, som, med sin smartphone i hånden, udbryder: AGAVE! 52! HAN LEVER! Bum. End of conversation. De nævnte stridsmål er alle af sådan en karakter, som fortjener afklaring – men først når man har talt ud om det!

Hjælp til situationen: afhold en quiz, før I googler jer frem til svaret.

Næste indlæg

Jeg forstår ikke... #5