Ting, trends og tendenser som gerne måtte komme igen

Dude, har du husket at tale grimt til en overvægtig i dag?

img_1426
Jeg er en af dem, som har mere tendens til at blive tyk end til at blive tynd.
Og på et tidspunkt var jeg faktisk også tyk. Det meste af mit liv har jeg været ret normalvægtig, men i løbet af mit sidste gymnasieår blev jeg lidt tyk. Jeg var blevet opereret i mit knæ, lå i sengen i mange måneder, hele min krop gjorde ondt, og jeg kunne næsten ingenting. Et hurtigt slag på tasken må være, at jeg tog 10 kilo på. Isoleret set var det sådan set ikke et problem, for mit helbred var ikke i fare, og mit hoved havde det også OK det meste af tiden. Men det blev der lavet om på.

I går læste jeg denne klumme om Ida, som må lægge ører til ondsindede tilråb fra fremmede, fordi hun er tyk. Det gjorde ondt i hele min krop at læse hendes ord. For sandheden er, at Ida ikke er ekstra uheldig eller et enkelttilfælde. Jeg oplevede det også. Ikke bare én gang, men ofte.

I gymnasiet blev jeg forfulgt af en gruppe ældre drenge, som syntes, at det var sjovt at grine af mig, mens de havde opfundet det originale øgenavn Delle til mig. Og når jeg var i byen, skete det ofte, at fyrene pegede på mig, grinte og kaldte mig tyk. 

Selv min far blev ret dygtig til at påpege, at jeg var fed, og i hvert fald ikke behøvede dessert, når vi var ude til familiearrangementer. (Ironisk nok var han også den, som konsekvent betragtede mig med indædt afsky og skældte ud over, at jeg ikke levede af mayonnaise, da jeg var allermest undervægtig. Er verden ikke tosset?)

Gradvist følte jeg, at jeg var mindre og mindre værd. Ikke fordi jeg selv var begyndt at tænke dårligt om mig selv, men fordi fyre hele tiden gjorde mig opmærksom på, at jeg ikke var værd at kneppe, fordi jeg var tyk. Jeg fik mindre og mindre lyst til at gå ud og have det sjovt, fordi det altid endte med at gøre så forbandet ondt.

Når jeg engang imellem alligevel fik noget positiv interesse fra det modsatte køn, var jeg så bange for, at de kun var ude på at tage røven på mig, at jeg forebyggende afviste dem. Da min ekskæreste i sin tid inviterede mig ud på første date, var jeg hundrede procent overbevist om, at det var en del af en ondsindet scam, som udelukkende havde til hensigt at latterliggøre og udstille mig. På det tidspunkt havde jeg taget imod så mange grimme ord, at jeg var sikker på, at ingen for alvor kunne finde mig attraktiv.

Selvom jeg ikke er i nærheden af at være overvægtig i dag, sidder der stadig en tyk Karoline inde i mig, som er dødsens angst for at blive råbt efter og behandlet dårligt. Jeg er så bange for drenge. Og det gør mig så sur, at nogle menneskers mangel på pli og anstændighed kan ødelægge det så grueligt for andre.

Ida runder klummen af med at skrive, at folk kan tænke og mene, hvad de har lyst til – bare tankerne ikke bliver ytret i ord. Og nej, selvfølgelig kan man ikke tvinge folk til at tænke anderledes, men jeg synes alligevel godt, at vi kan opfordre til at prøve. Grimme ytringer udspringer jo netop fra en tanke, selvom den blot er flygtig og impulsiv. Og jeg er ret meget af den overbevisning, at grimme tanker og grimme ord kun fodrer hinanden. Derfor kan vi ligeså godt forsøge på at holde begge på et minimum.

Det var bare det. Jeg skal have pomfritter til aftensmad i dag. God søndag.

Næste indlæg

Ting, trends og tendenser som gerne måtte komme igen