Hvidkaffe.dk er udskudt til om 15 år

Harry Potter, Fantastiske Skabninger og Nazityskland

Da jeg gik i folkeskole, plejede jeg at sammenligne tekstanalyse med et franskbrød, som man dissekerede i 1000 stykker; meningsløst og dumt. I dag er jeg mere tilføjelig til at mene, at min sammenligning var meningsløs og dum, for tekstanalyse viste sig med årene at være ret underholdende. På en god dag, selvfølgelig.

Hvis jeg ikke havde lært at holde af nærlæsning og alternative teksttolkninger, havde det nok heller aldrig slået mig, hvor mange ligheder der er mellem Harry Potter-bøgerne og Nazityskland. Og der er altså en del. Faktisk overvejede jeg at skrive min SRP-opgave i gymnasiet om det, men jeg gik væk fra ideen igen, fordi jeg var bange for, at 2 ugers akademisk skrivehelvede ville ødelægge den magiske oplevelse for mig. Og således endte jeg med at skrive om menneskets genom og Lone Frank, som jeg i forvejen ikke kunne lide, så der havde jeg ikke meget på spil.

De sidste 10 år har jeg gået og troet, at jeg var den eneste i verden, som havde gennemskuet verdenskrigsreferencerne fra Rowlings hånd, men en lille googlesøgning for et par dage siden afkræftede desværre den teori. Andre har skrevet om det, men jeg tror, at jeg er ophavsmanden til den finurlige præsumtion.

Hvis I synes, at det kunne være hammer spændende at læse mere om, så kan I klikke jer videre her. (Og hvis I ikke synes, at det er spændende, men stadig gerne vil have et lille indblik i, hvad jeg egentlig fabler om, så er nogle af de mest no brain-ligheder her:
Dumbledores Armé og Fønixordenen = Modstandsbevægelsen, de allierede.
Dødsgardisterne = SS-korpset.
Fuldblodsmagikere = Den ariske race.
Mudderblod = Jøder, andre uønskede.)

I sidste uge havde Fantastiske Skabninger/Fantastic Beasts premiere – og jeg lover jer, den var helt igennem fantastisk, eventyrlig, magisk og underholdende. Efter premieren har der været et par anmeldere og en del fans, som har hævdet, at Fantastiske Skabninger er et billede på LGBT-samfundet – et kunsterisk portræt af homomiljøet, og et opråb mod diskrimination af bøsser, lesbiske og andet godtfolk.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at Rowling bestemt ikke er tilhænger af diskrimination af nogen art (heller ikke mod homoseksuelle, vores kære Dumbledore er trods alt på det hold). Men med min ekspertise og kompetence bliver jeg simpelthen nødt til at slå hånden i bordet og modsætte mig denne teori. Fantastiske Skabninger er, ligesom Harry Potter, et billede på 2. verdenskrig.

Det var et ret voldsomt postulat, Karoline. Vil du venligst uddybe?

***ADVARSEL – SPOILER ALERT***

Filmen udspiller sig i New York, året er 1923 (rettelse fra læser: 1926, hvorfor mit argument er stærkt svækket).
I afslutningsscenen finder vi ud af, at Mr. Graves, spillet af den underskønne Colin Farrell, rent faktisk er den notoriske, ondskabsfulde troldmand Gellert Grindelwald (ham med dødsregalierne, som var barndomsbuddy med Albus Dumbledore.) Grindelwald bliver fængslet for sine ugerninger.

I virkelighedens 1923 blev Adolf Hitler fængslet og idømt 5 års fængsel efter et kupforsøg. Han blev imidlertid løsladt allerede 5 måneder efter. Min mavefornemmelse siger mig, at Hr. Grindelwald heller ikke kommer til at sidde og ruske i tremmer i specielt lang tid.

Desuden ved vi, at Gellert Grindelwald ble besejret i år 1945. 1945 er også året, hvor Hitler døde og 2. verdenskrig endte (chok!) Det er også året, hvor det er planlagt, at handlingen for Fantastiske Skabninger skal slutte.

Tilfældigt? I think not.

Jeg skal faktisk på date om en halv time. Min mave gør ondt. Jeg har ikke lyst, og jeg burde også gå i bad. Det har jeg heller ikke lyst til. Ønsk mig lige held og lykke. 

thumb_img_3414_1024

9 kommentarer

 • […] Sidst jeg var på date stillede ham gutten et ganske genialt spørgsmål: “Nå, hvordan er jeg så anderledes, end du havde forventet?” Mit svar var noget i retning af, at jeg havde regnet med, at han var en mere suit up-type qua sit hverv som underviser i retorik på Aarhus Universitet. Selvfølgelig stillede jeg ham efterfølgende det samme spørgsmål, og hans svar var, at han havde troet, at det ville være svært at få et ord indført i mit selskab. Faktisk havde han frygtet, at jeg ville tale nonstop. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sjovt, jeg har altid fundet det så åbenlyst med den reference, at jeg aldrig har tænkt andet end, at de fleste måtte kunne se det (ligesom fx Star Wars). Jeg har dog undret mig over til tider, at det ikke er noget jeg har hørt folk snakke mere om. Som i, du er den første jeg oplever sige det højt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Du siger faktisk det, jeg selv ville have sagt, men ikke formåede at formulere.
   Ingen snakker om det. Og jeg forstår det ikke.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Splittelse mellem gerne at ville læse alt hvad du skriver og at undgå spoilers.. Må hellere få set den film i en fart.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • venterpaavinblog

  Jeg har altid set det, som en del af charmen – det med 2. verdenskrig. Jeg bilder mig selv ind, at det med til at slå fast, hvor seriøst og storslået fortællingen er (:

  – K

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Rettelse: filmen foregår nu faktisk i 1926 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvidkaffe.dk er udskudt til om 15 år