Gud

Bunkerlivet: Hvis du gerne vil gå på Journalisthøjskolen

Det er noget med, at (nogle) folk snart skal til at søge uddannelse, og jeg véd, at journalistuddannelsen har det med at være ret ombejlet. Så hvis du overvejer at søge ind (eller bare gerne vil have et indblik i livet bag de grå betonmure) så læs med her. I bedste public service-stil har jeg bedt nogle af de sødeste hoveder fra Journalisthøjskolen om at svare på et par spørgsmål om den famøse Bunker for enden af Aarhus’ bakker.


Navn: Julie Bender Thomsen
Alder: 22
Praktiksted: DR P4 Syd og Esbjerg
Kontakt: thjt@dr.dk

Hvis Journalisthøjskolen var en person, hvem ville det så være?
DMJX er den flotte fyr fra Paradis, du har sukket over efter alt for mange øl. Flot, ser klog ud og ikke mindst helt vildt cool. Efter at have nedstirret ham i flere timer, så stikker han dig endelig et lille smil. Det var så mailen; ?Tillykke. Du er optaget på Journalistuddannelsen?.

Nu ruller du ærmerne op, for det var en invitation om at komme nærmere. Og det lille smil blev starten på noget rigtig godt. Han tog i hvert fald med hjem, og nu begynder I at date. På dit første semester er han sød og overbærende ved dig. Der er rusarrangementer i en hel måned, nemme opgaver og kommaregler, så du bliver helt ør i hovedet af forelskelse. Du får masser af søde venner, og dit liv spiller faktisk max. Men på andet semester begynder han at sætte tempoet lidt op og viser tænder. Nu er det tid til news, news, news og ikke mindst problemudredende journalistik. Han afholder dig fra fredagsbaren, for du har ikke tid til den slags længere. Nu er det seriøst. Du møder i skole, mens det er mørkt, og du tager også først hjem igen, når det er mørkt. Din roomie begynder at spørge, hvad I dog kan lave sammen hele tiden? Det nemme svar er, at deadlines og en mail fra Moodle om ?Opgave besvaret? nu er jeres foretrukne kommunikation. Og nå ja, så er der tredje semester. Et ellers sjovt semester med ro på forholdet afbrydes af en måned i helvede. Du tænker kun på praktik i den måned, og du kunne næsten slå op af bar panik over, om det nu skal gå godt. Ja, og så følger 2,5 år mere med ups and downs ligesom i ethvert andet parforhold. For som de flotte fyre derude også er, så er Journalisthøjskolen ret nem at blive glad for. Men du skal også kæmpe for at få det til at fungere.

Det bedste ved skolen er?
at vi skifter klasser mindst én gang i semestret. Det gør, at man faktisk får lært næsten alle 120 at kende inden praktik. Det er DMJX?s måde at lære os networking, networking, networking. Ej, og så er alle foreningerne med tilbud om at lave studenterradio, podcasts og TV også bare en ret god skabning.

Det værste?
Praktikræset. Alt for overgearet, alt for pludseligt, alt for overfladisk. Som man har kunnet læse her, så er det én sej kamp om overlevelse. Jeg selv fik landet en plads hos DR Syd, og jeg laver altså P4 her i Sønderjylland. Men det indebærer også af geografiske grunde, at jeg har opgivet virkelig meget for min uddannelse.

Hvordan er Journalisthøjskolen anderledes end uni?
Journalisthøjskolen er automatisk social, fordi vi tilbringer enormt meget tid på skolen. Og så er uddannelsen mest baseret på klasseundervisning. Det er i stil med undervisningsformen på gymnasiet, og for dem, der hader forelæsninger, er det klart en fordel. Ikke at man helt undgår forelæsningerne, dog. 4 timer i Frøberts kan virkelig være en killer <3

Er du ikke en læsehest, så er DMJX også et ret godt bud. Der findes faktisk ikke engang en læsesal på journalisthøjskolen, og det med god grund. For så meget læser man virkelig ikke. Klart, vil du klare dig til bravour, er du nok nødt til at læse hele pensum, men det er ikke nødvendigt at sidde flere timer om ugen og læse. Fokus ligger klart mere på praktiske opgaver.

Hvad overraskede dig mest ved skolen?
Det store praktikmatch-game, og herunder også CV-kampen. Der er en faktisk ret italesat og konstant kamp om at forsøge at sælge historier til medier, så kopien kan blive vedhæftet CV?et til praktiksøgning. ?Se, rigtige medier vil gerne have mig. Vil du ikke nok også ? please please??

Min egen fordom om skolen var, at der var en meget høj andel af egoistiske rundsave. Holder det stik?
Ja, det synes jeg. For ikke så længe siden talte jeg med en pige nede i Kurt Strandbar, som fortalte, at der på hendes semester er rigtig mange Peter Falktoft-typer. Vi blev hurtigt enige om, at dem er der faktisk mange af på hver eneste årgang. Om Peter Falktofts albuer er særligt spidse, ved jeg ikke, men der er ret mange typer, som går benhårdt efter det, de vil have. Og som også kan være en anelse smarte i en fart.

Nævn en fordom, du havde om DMJX og be- eller afkræft den.
På grund af optagelsesprøven må de studerende da være typerne, der klarer sig bedst i Bezzerwizzer, og som bare fatter alt om finanspolitikken i Danmark.
Jeg kan delvist bekræfte den. Mange er kloge og begavede mennesker. Men rigtig mange er faktisk også bare sådan… helt almindeligt begavede?

Giv et godt råd til en kommende journalist(studerende)spire.
Remember yo commas og vær taknemmelig for, at du slap ind. Det er faktisk det vigtigste. Det er de aller færreste, der dropper ud af Journalisthøjskolen, og omvendt er der så vanvittigt mange, der forsøger at komme ind. Hvis du skal til at søge nu, så hold dig opdateret, og lær det der komma.


Navn
: Nadia Horn
Alder: 23 år
Praktiksted: Nordisk Film TV / Go? morgen Danmark

Hvis Journalisthøjskolen var en person, hvem ville det så være?
Bum? Svært spørgsmål, da der findes så mange forskellige typer på skolen. Og før jeg nævner personen, vil jeg gerne advare om, at jeg virkelig har celebrity-hjerne disse dage pga. mit daglige arbejde.
Men, jeg vil sige en miks mellem den cool, flippede Johnny Depp, som ikke er så vild med opmærksomhed, og som hviler meget i sig selv ? og den til tider lidt for bestemmende Bamse fra Bamse og Kylling? bjørnen der fylder lige lovligt meget i forhold til Kylling. Og som altid mener, han har ret?

Hvad er det bedste ved skolen?
Helt bestemt det sociale på gangene. Man kender folk, hilser på gangene, har klasseundervisning sammen og går i fredagsbar sammen. Det er en super hyggelig skole. Jeg ærgrer mig allerede lidt over, at den snart slås sammen med Uni nede i byen ? der er et eller andet unikt over det med, at næsten alle du ser, er ?dine? medkammerater. Vores egen lille boble i Aarhus Nord. Og så elsker jeg jo bare, at der ved journalistuddannelsen er så meget praktisk undervisning. Jeg er ikke den bedste til at gå til forelæsninger. Så den her måde at blive uddannet er på er jo perfekt. Halvandet år på skole. Halvandet år i praktik. Muligvis et halvt år på udlandssemester. Og så et halvt år tilbage med bachelor. Perfekt!  Hænderne ned i den skønne muld.

? og det værste?
Den er svær. Det værste er nok panikdagen. Men sammenlignet med universitet skal os journaliststuderende jo være taknemmelige for, at vi bliver sat i kontakt med store praktiksteder af skolen ? og i så lang tid ? og med løn. Noget andet, der kan være svært at vænne sig til, er nogle af de typer, der går på skolen. For selvom folk er åbne og nysgerrige, fylder mange også rigtig meget, når de befinder sig i et rum. Og det kan give udfordringer i alt det gruppearbejde, der er.  Men til gengæld er festerne også rigtig sjove netop pga. dette. 😀

Hvad overraskede dig mest ved skolen?
Positivt: Hvordan det føltes, som om jeg startede på gymnasiet igen ? holdundervisning, pauser sammen, timer fra 9-16 (cirka), få eksaminer og en masse ?ud i marken?-arbejde.
Negativt: Hvordan nogle af lærerne kan blive ved med at undervise med samme materiale på flere semestre, når vi konstant får at vide, at journalistikken er under udvikling i disse dage? Det overraskede mig faktisk rigtig meget. Og at kommunikationen ift. eksaminer, opgaver m.m. ikke er helt skarp ? ironisk, når vi jo går på en kommunikationsuddannelse.
Og lige en ting mere: det var så overraskende, hvor klasseværelset blev tømt på ingen tid under pauserne. Nærmest alle stod udenfor og pulsede. Og øl er meget mere populært end drinks. MEGET mere.

Nævn en fordom du havde om DMJX og be- eller afkræft den.
Journaliststuderende tror, de er de klogeste i verden ? og taler rigtig højt.
Det er min egen generalisering, som var lige lovlig hård nok. Og i dag er jeg kæreste med en journaliststuderende? så helt slemme kan de ikke have været 😉
En anden ting: journaliststuderende elsker øl og ryger meget. True.

Min egen fordom om skolen var, at der var en meget høj andel af egoistiske rundsave. Holder det stik?
Jeg oplevede især dette under min praktiksøgning ? og skal da også indrømme, at jeg selv blev nødt til at klistre rundsavene på mine albuer for at sikre mig en praktikplads og ikke blive glemt i mængden. Men for dem der altid har rundsave, kan de (måske) nok ikke genkende dette omkring skolens studerende. Og rundsave er jo OK og nødvendigt i denne branche – man skal bare huske, at karma findes.

Men altså ? folk er søde. Min kæreste er journaliststuderende, flere tætte veninder er journaliststuderende, og jeg har det fint på arbejdet hver dag, hvor folk er journalister. Så, slemmere er det ikke 😀

Giv et godt råd til en kommende journalist(studerende)spire.
Da jeg søgte ind på skolen, var det ikke noget, jeg havde planlagt i flere år. Jeg meldte mig til omkring en måned før, vist nok, og så købte jeg Bezzerwizzer-spillet for at lære alverdens mærkelige spørgsmål og svar udenad ? mens jeg nørdede nyheder og artikler hver dag. Og så tog jeg de kommaprøver, man kan finde inde op skolens hjemmeside. Og jeg lærte de forskellige ministre udenad.

Så ? mit råd vil nok være: nyd din prøve og gå ikke i panik omkring almen viden-testen. Gør dit bedste, så skal det nok gå.

Derudover: før du starter, så kan du spare MANGE penge ved at købe bøgerne brugt. Du mister ikke noget info ved at købe bogen fra sidste semester ? bare rolig. Og hvis en side er skrevet om, kan du bede en af dem, der har købt den nye bogpakke om lige at tage et billede 😀


Jeg har også bedt to flinke og frejdige fyre om at hjælpe til, og det ville de meget gerne. Desværre har de været ret elendige til at overholde deres deadlines, så I må vente på dem et par dage endnu.

OBS: ansøgningsfrist d. 15. marts. 

 

Næste indlæg

Gud