Serier, jeg synes, I skal se

Københavnerbemærkninger

Trends
Jeg kan meget hurtigt klæde den typiske københavner på.
Lad os starte med skoene, og som min gode, gamle fader ville have sagt, er de jo nok mere specielle, end de er kønne. Fodtøj kræver selvfølgelig en form for bentøj, og de kunne meget vel se sådan her ud – vælg frit fra listen, de går alle an! Outfittet skal selvsagt rundes af med noget farve og helst også et statement, og det bedste valg vil for alles vedkommende altid være denne sag, som ikke bare er nuttet og klædelig, den viser også, at du har et politisk standpunkt, til du tager et nyt.
Fyrene har jeg desværre lidt glemt at tjekke ud, men jeg har en klar formodning om, at de går nogenlunde i det samme. (Måske lige opgraderet med den her jakke og sådan en sag.)

Socialt
Er jeg blevet det menneske, der ringer op til min lillesøster flere gange om uden og indleder samtalen med ‘nå, hvad så?’

Forskelligheder
Sidsel og Lasse er kommet mig i forkøbet med lister over kulturchok for jyder, som er havnet i København. Jeg synes egentlig, at de har gjort arbejdet ganske upåklageligt, dog tillader jeg mig at komme med et par tilføjelser:

1. Man skal ikke trykke på lysreguleringsknapper for at få grønt lys. Det skyldes sikkert, at man antager, at der altid er fodgængere (mennesker) til stede. Samme slutning kan man ikke lave i Jylland.

2. Man får ikke tilbudt Samvirke. Det skal man selv bede om.

3. Folk snakker lidt anderledes. Og jeg skal stadig tage mig selv i at tænke, at de ikke nødvendigvis er røvhuller, bare fordi de udtaler ordene lidt sjovt.

4. Der er mange, der gerne vil have dine smøger. I Aarhus var det altid (og det var ret sjældent) sådan: Undskyld, du har vel ikke en smøg, jeg må købe?
Herovre lyder det: Undskyld, du har vel ikke en smøg, jeg må få? – og det sker gerne 2-3 gange om dagen.

5. Og så er der cyklisterne. Dem har vi talt om. De er psykopater. Og siden sidst er jeg blevet påkørt af tre styks. Hvis ikke jeg snart skal eksplodere af forargelse og indignation, bliver jeg nødt til at forfatte et læserbrev (til Politiken, fordi det handler om København.) Først og fremmest vil jeg insistere på, at turister bliver frataget retten til at leje cykler. For det andet skal der indføres cykelpoliti. For det tredje skal man tage et cykelkørekort, hvis man ikke har et gyldigt kørekort til en automobil. Og for det fjerde skal man implementere en form for social legalisering af selvtægt, når folk ter sig tosset på deres tohjulede – jeg foreslår en intervention i retning af Skærmtrolden Hugo, hvor man banker folk tre gange i knolden med ordene ‘halloooooo, så er der altså kun et liv tilbage!’

??
Velintegreret københavner’-buksen

18 kommentarer

 • Frederikke

  Vedr bentøjet har jeg lagt mærke til en ny trend, ihvertfald her i Aarhus, som min kæreste har valgt at kalde for “Stalin Bukser”. Det drejer sig om blå bukser semi-løse bukser med røde striber ned af benet. Umiddelbart en meget harmløst trend startet at formenligt Ganni eller Mads Nørgaard, bortset fra at de minder (utrolig) meget om de bukser Stalin yndede at gå i.
  Håber forresten at du er faldet godt til i København 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Haha, jeg ser dem for mig. Tror desværre ikke, at jeg er stødt på et par herovre, men det lyder som en god undskyldning for at aflægge Aarhus et visit. 🙂 Og tusind tak, Frederikke. Det er jeg i hvert fald – det er ikke hjem-hjem, men det er egentlig også fint nok.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  SÅ SPOT ON!

  Jeg er ikke københavner – og hvem er i virkeligheden dét? Synes alle er tilflyttere, mere eller mindre. Men sådan ser københavner-boere altså ud, og sådan opfører de sig på cykel. Kan også sagtens forestille mig selv at tage telefonen med “nå, hvad så?” på trods af mine 19 år på Sydhavsøerne. Første skridt i at blive ærke københavner?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Altså, der hersker jo nærmest opstået en uskreven regel om, at man skal have prøvet at bo i hovedstaden i løbet af sit liv, så antallet af udefrakommende (unge) mennesker er nok støt stigende. Jeg gad egentlig godt at vide, om det irriterer de indfødte og inkarnerede københavnere, at byen ikke længere er, ‘hvad den har været’…
   Undskyld, nu er jeg muligvis übertard, men Sydhavnsøerne — er det sådan… Lolland og Nykøbing-Falster?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

   Haha ja, det er lige før! Ud af mit studie kommer kun et par stykker fra København, en del flere fra byer på Sjælland og en del noget længere væk – ligesom Lolland og Falster, der rigtig nok går under samlebetegnelsen Sydhavsøerne! 😉
   Jeg ved det sgu ikke. Min studieveninde er ærke-københavner (som den eneste jeg kender) og elsker bare at bo i byen og har planer om det hele sit liv. Selv forstår jeg det ikke. Jeg ser (som mange andre) København som en transitperiode bare her mens jeg studerer. Hmm.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Det er lidt sjovt. På mit studie (altså i Aarhus) var der klar overvægt af sjællændere – på den måde er det nok sundt at mingle lidt. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hahaha, min svigerfar bander højlydt hver eneste gang han er i Odense, fordi man skal trykke på knappen for at få grønt. Skøre københavnere – det er da bare sund fornuft ikke at spilde tiden på rødt lys, hvis der alligevel ikke er nogen, der skal over 😉

  Knus
  // http://www.moonlitmadness.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   True. Jeg tror måske bare ikke, at det er så stort et problem. Her er for det meste mennesker. Hele tiden. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Jeg er flad af grin og kan nikke genkendende til mange ting 🙂 Er selv århusianer der har brugt en del tid i kbh det sidste års tid. Samtidig med at jeg er faldet for byen, er der også stadig mange ting jeg stadig er lige forundret over. Blandt andet cykelmentaliteten. I de 13 år jeg har boet i Århus er jeg endnu aldrig blevet råbt af eller kommet i karambolage med andre cyklister – og jeg cykler altså hver dag både i midtbyen og på Ringgaden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Haha, hvor er det bare godt at høre, Charlotte! 😀 Altså til den første del, ikk’.. det sidste er bare trist. Og det lyder totalt meget som min egen situation. I det mindste må vi da bare krydse fingre for, at vi kan sætte ekstra meget pris på at cykle rundt på svedbakkerne i Aarhus, hvis vi en dag vender tilbage.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha, jeg har har været på ferie på Nørrebro i otteår i træk, og dertil været der ovre på kærestetur en 3-4 gange.
  Jeg lægger også tit følelser i københavnsk udtale, og opdager ofte at de jo altså ikke nødvendigvis taler ned til folk, bare fordi de udtaler alle ord færdige.
  Synes det lyder som hippi-Arne fra Terkel i Knibe, der taler overpædagogisk, så ‘alle er heeelt med’. Og sandheden er det nok bare er mig der er tosset, fordi vi i Aaller’n siger: “Ånskyld? A’tænkt om du-ku’ høk din task?” i bussen, frem for “hej kammerat. Du, øh, jeg tænker på, du ved. Om du lige kunne nuppe din taske, hvis sædet der ellers er ledigt?”
  SÅ MANGE ORD! I reglen nedstirre folk faktisk bare tasken, peger og siger: ‘Undskyld’, og så sætter man sige og kvittere med ‘tak’ .

  Tilgengæld taler københavnere aldrig til ekspedienter, eller svarer dem. Det er super sært at overvære. Og smiler, hvis man fx passere nogle og får øjenkontakt.
  Eller også, har jeg bare været uheldig

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Hehe, det er så rigtigt. Eller det vil sige, at der er en mindre andel, som snakker præcis som Arne, og jeg er lige imponeret hver gang. Det er meget flot – og jeg gad herre gerne at vide, hvilken sjællandsk dialekt det er.
   Jeg tror, at du har været uheldig. Folk smiler meget (til mig) på gaden – ved så ikke, om det skyldes, at jeg ser lidt noller ud, eller hvad det er, men det er i hvert fald en væsentlig upgrade fra Jylland. Men du har ret… der er ikke megen samtale over disken, hehe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann

  Jeg er godt nok fra Vestegnen, men spørger kun om cigaretter jeg må købe – det andet er sgu lidt ubehøvlet, altså når det er nogen man ikke kender.
  Den med cyklerne – JEG ER SÅ E.N.I.G.!!!!!!! Igen forekommer dette fænomen også på Vestegnen, jeg skal nok like og dele dit læserbrev i Politiken..
  P.s. nu kender jeg dig jo ikke (rigtigt), men udfra din blog virker det som om du er faldet ok til “herovre”, dejligt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Haha, I vestegnstyper slår mig også bare som meget bedre mennesker end resten af flokken. 😉
   (Det er selvfølgelig en joke, jeg troede faktisk oprigtigt, at Vestegnen også bare var.. København.)
   Men god cigaret-stil!
   Ps. Jeg ER faldet OK til. Borset fra de tohjulede er her jo ret så skønt, faktisk. Nu glæder jeg mig bare til forår og varmere temperaturer, og så er jeg sikker på, at den nyforelskede følelse nok skal komme for alvor.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lika

  Haha, so true 🙂 Jeg er så meget med på Hugo-versionen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Vi må næsten give det en prøveuge, tænker jeg. Er du mæ’?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Hahahha! Tak for et virkelig godt indlæg 🙂
  Dejligt med at starte dagen med et smil! Især den med Hugo. Genialt 😉
  Udover det er det så skidt at jeg sys de der ganni sko er vildt fede? 🙂 haha. God dag

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvidkaffe

   Velbekomme! Og SÅ meget selv tak til dig! 😉
   Hahaha, du er ikke de eneste. Men jeg har lidt på fornemmelsen, af de måske deler vandene.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Serier, jeg synes, I skal se