8 NERVEPIRRENDE FILM

Huller i hovedet

the amaze faze

the amaze faze

Jeg ved godt, at jeg ikke er helt og aldeles tabt bag en vogn. På samme tid er jeg heller ikke bleg for at indrømme, at havde jeg levet for flere tusinde år siden, havde det sgu nok ikke været mig, som opfandt hjulet, eller fandt ud af, at korn kunne males, blandes med vand, bages og spises. I dag forstår jeg – til trods for ihærdig indsats – stadig ikke, hvordan sorte huller fungerer, hvorfor tyngdekraften er så crazy, og hvad grunden er til, at børn elsker sommerfugle og mariehøner, når voksne nu godt ved, at vi bare skal kigge de bæster dybt i øjnene for at indse, at de er præcis ligeså klamme som alle andre kryb. Men altså.. alt det er der faktisk ingen, der forventer, at jeg ved. Det er straks værre, når det kommer til sådan nogle hverdagsting, hvor jeg finder ud af, at jeg har seriøse videnshuller.
For eksempel har jeg først lige fundet ud af…

at Iben vistnok var lesbisk. Det er der selvfølgelig ikke noget galt i, det bringer bare en hidtil ukendt dimension til Matador.

hvilket tidspunkt på dagen ‘middag’ dækker over. Skulle planlægge et interview, og kilden spurgte, om vi ikke kunne ringes ved omkring middagstid. Gudhjælpemig, det er jo midt i aftensmaden! tænkte jeg straks, men det er det åbenbart ikke. (Middag er klokken 12.)

hvad ‘vestenvind’ er. Blev nødt til at spørge min mor forleden, fordi jeg seriøst ikke kunne følge med i vores samtale længere. Vestenvind er, når vinden kommer FRA vest; ikke når den blæser MOD vest.

i samme meteorologiske afdeling har jeg også lige lært, at ‘højtryk’ og ‘lavtryk’ ikke bare siger noget om temperaturer og nedbør og sådan, men rent faktisk siger noget om – I gætter det aldrig – LUFTTRYKKET, hvorfor det faktisk giver god mening, at helbredet kan blive lidt forvirret, når luftmasserne skifter.

Jeg har stadig til gode at lære…

hvordan man koger ris. Her tænker jeg både på ris:vand-ratio, tilberedningstid og SKAL VANDET KOGE FØRST. (Til gengæld er jeg en haj til at koge kartofler. Hvis man koger dem, før man forfremmer dem til pommes, bliver de nemlig ekstra lækre.)

(… hvorfor man er ‘en haj til noget’. Det skal jeg lige huske at høre Omveje om.)

hvorfor man kan tale ind i en mikrofon og høre ens stemme komme ud af nogle højtalere. Prøv lige at se scenariet for jer. Se det, og prøv at forklar dit barn (eller en ven) hvordan den slags går til. You just can’t.

hvordan man tager bussen i København. På samme måde som offentlige cylelpumper er angstprovokerende for mig, har jeg det med hele busprocessen i hovedstaden. Sådan helt fra begyndelsen: hvor stiger vi ind? Kan man købe billetter? Med dankort? Hvis ja, hvor? Og hvordan kommer jeg ud igen? Bagi? I midten?
Jeg skal tage mig sammen.

Sidst, men ikke mindst! I Aarhus ved jeg nogenlunde godt, hvordan man rejser med bus. Til gengæld ved jeg ikke helt, hvor man skal rejse hen i Aarhus, hvis man skal turiste den. Næste weekend tager jeg til Smilets By m. Ledsager, som aldrig har været der, og jeg vil jo gerne vise ham byen fra sine bedste sider. Jeg er selv ret nem at gøre glad, hvad det angår, jeg skal bare være et sted med adgang til et toilet. Men til alle aarhusianere og andet godtfolk, som har gæstet byen: hvad er helt klart noget, man bare MÅ se… og spise?

45 kommentarer

 • ER IBEN LESBISK?!!

  JAMEN? HVAD ER DET, DER HAR SAT DIG PÅ SPORET AF DET. JEG TROEDE BARE HUN VAR ULYKKELIG SAMMEN MED JESPER FÅREKYLLING

  Ja, jeg kom til at skrive med versaler. I rent chok. Er der nogen i P1, der har sagt noget om Iben og hendes seksuelle præferencer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg bliver også selv helt forvirret, når folk siger “middag”. Er det ved 12 tiden eller 18 tiden. Sig dog tidspunktet i stedet for “middag” 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   LIGE PRÆCIS 😀 Det andet er bare unødig forvirring!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Broen er kun taget ned i vintermånederne, den kommer op igen til maj 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Drudenfuss og Cafe Englen er så dejlige – der skal jeg altid ind, når jeg gæster byen et par gange årligt, og skal svinge Klub27-kortet til ARoS og gerne i Marselisborg-parken og i teateret; det klarer byen altid også godt. Sidst så vi et Starwars-stykke, men også Ej Blot Til Lyst impro-gøglerne er et hit i min bog.

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Du har ret, det er i det hele taget bare et dejligt kvarter, de er placeret i. Især Drudenfuss’ udeservering med tæpper, varmelamper, smøger og kaffe er en sikker kombination. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Som indfødt københavner havde min kæreste og jeg aldrig været i Aarhus før sidste weekend – og hvilken fantastisk by! Jeg elskede gåtur i latinerkvarteret, en tur på Aros, en tur i botanisk have og væksthusene, morgenmad på La Cabra og Bernth og Co.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Det varmer mit Aarhus-hjerte at høre. Det er i sandhed en dejlig by. 🙂
   Nårh ja, Bernth og Co. har fået morgenmad! Det må være must try!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Jeg tror, at Dokk1 har et Lav-din-egen-tryllestav-Harry Potter-style-event i morgen, det må da lige være dig (men måske knap så meget Ledsager)? Og det er vist ved middagstid, og så er det jo så heldigt, at du har helt tjek på, præcist hvornår det er 😉 God tur til dig og Ledsager, jeg håber at en tur til hjemstavnen gør godt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Haha, på en skala fra 1-10, elsker han Harry Potter 10 (har spurgt!) så han kunne sagtens være interesseret. Desværre kommer vi først fredag eftermiddag, så vi kan ikke nå det. Og hvor er det ærgerligt, det lyder jo som en henrivende aktivitet!
   Tusind tak, Maja. Aarhus er meget tiltrængt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Risopskrift der altid virker:
  To dele ris til tre dele vand. Fx: to små kopper med ris + tre af de samme kopper med vand. Så er alle vist med. Koldt vand. Salt i. På komfuret. Tænd. Når der ikke er mere vand i (8-10 min fx) slukker du for blusset, låg på, hvile i 10 min: perfekte ris. Sværger.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Fedt nok. Det lyder jo nemt og ligetil! Du er NÆSTEN enig med Maude, men… der er stadig nogle variabler, som svinger – og det forvirrer mig!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Astrid

   Lines opskrift er er godt udgangspunkt, men jeg vil altid koge med låg fra start. Og så husk denne regel: Du må aldrig, aldrig, aldrig løfte låget eller røre rundt i dine ris mens de koger. Så bliver de smattede.

   Fra det øjeblik du har heldt vand og ris i gryden og tændt blusset må du ikke løfte låg eller røre rundt før risen er færdig kogt og har hvilket i 10-15 minutter.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Vigtig detalje! Jeg kan ikke holde nallerne væk fra skeen, når jeg tilbereder noget. Allerede der havde jeg diskvalificeret mig selv. 😛

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Salling Rooftop!! Så hyggeligt og man må tage sine egne bajere og cigaretter med derop 😉 Pool på Sharks hvis det regner og man kan få skide gode burgere i dineren deroppe!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Yes, tagterrassen! Den skete også efter min tid, så det bliver jeg jo nok nødt til. Cigarettilladelse er også et gigantisk plus. Nice! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rutsje

  Det er også fordi Århus gør det helt omvendt i forhold til busserne. Alle andre byer jeg har været i, stiger man ind foran og ud i midten eller bagved, efter eget valg. Så jeg har haft pres over det i Århus 😀 I mange byer er det nu kun kontant eller rejsekort, men ved ikke med KBH 🙂 pøj pøj med det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Nemlig! Og det er ekstremt forvirrende. Faktisk ved jeg ikke engang, hvad man gør i Aarhus nu til dags. Hvad angår offentlig transport, er jeg lysår bagude. Haha, og mange tak! 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Berit

   Det er vildt smart i Aarhus nu. Man gør bare lige hvad der passer én. I bybussen må du stige ind ad alle døre og ud ad alle døre. Vi har Rejsekort, kontantbillet i automat i bus eller billet på Midttrafik-app. Hvis automat i bussen er “Ude af drift”, er turen gratis.

   De blå busser har andre regler.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Lige hvad der passer en? Er det ikke enormt kaotisk, eller kører det bare?
   Og tak! 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Det var også ret revolutionerende for mig, da det gik op for mig, at Iben nok er lesbisk.. Det sætter serien i et nyt lys.
  Og når du gæster Aarhus ville jeg klart tage på Moesgaard, det er virkelig et godt museum, en tur forbi Dokk1, og så enten spise på Den Rustikke eller Piccolina. Desuden er croissanterne fra Briancon de bedste i byen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Haha, JA! Det tilføjer seriøst et ekstra lag til alt! 😀
   Yes.. min mutterfix bor lige ved Moesgaard, så der skal vi nødvendigvis forbi. Verdens fedeste museum! Virkelig! Har faktisk begge restauranter til gode, så de er netop blevet tilføjet på min liste. Tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Aros selvfølgelig! Og gåtur i Botanisk Have evt. med en tur i Væksthusene også. Brunchen på Klassisk 65 er den bedste i byen (husk at bestille bord). Og et besøg på Cafe Englen – ærkeårhusiansk café. Til aftensmad vil jeg foreslå Pondus og L’Estragon, hvis det skal være lidt finere, men ellers kan Juliette, Forlæns Baglæns og Sårt også anbefales. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Årh ja, jeg elsker alle de steder, du har nævnt! Mmm… tror, at jeg vil få fat i et bord på Juliette. Og 65. Faktisk vil jeg bare gerne flytte ind på Jægergårdsgade. Det ville passe mig fint.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Ret beset, så er man faktisk heller ikke en haj til noget, men derimod en ørn til noget. Dette skyldes at ørnen i litterære sammenhænge længe har optrådt som et opstignings- eller nedfaldssymbol.
  At sige at man er en haj til noget, er faktisk nærmest lige så forvanskende af vores sprog som dem der nævner en bjørnetjeneste som en god ting.
  Jeg indrømmer gerne, at jeg får tics af begge dele.. 🙈

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Beklager seriøst, hvis jeg har været kilde til et fysisk ubehag! 😀 Men… vi er mange, som (helt ukorrekt) bruger udtrykket forkert, ikk’? Det er ikke bare mig. VEL?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

   Nej, jeg kan trøste dig med at de fejl desværre er meget udbredte. 🙈

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Ja, det er sgu i grunden lidt trist. 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Fra en næsten indfødt – jeg tænker Salling rooftop for stemningens skyld – medmindre det regner ;-), Street food, en gåtur på Frederiksbjerg og indsnuse stemningen – Ingerslev marked, videre ned til Tangkrogen til en gåtur og nyde udsigten og vandet og ud til Evighedsbroen – den er smuk ligegyldigt hvordan vejret ellers er, se latinerkvarteret og få en kop kaffe på en af de hyggelige caféer.Hvis vejret er godt er en gåtur i Uniparken også dejlig – både fordi den er pæn og fordi den er så hyggelig og afslappet, når det summer lidt af mennesker der. Som en nævner er Moesgaard og skøn, men jeg har ikke styr på hvad der sker derude for tiden. Men om ikke andet er omgivelserne flotte 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Vi er helt enige… Frederiksbjerg og Ingerslev Boulevard er jo mit gamle hood, så det skal vi helt hundrede. Også til grøntmarkedet og drikke kaffe om lørdagen, hvis vejret er til det. 🙂 ROOFTOP also Noted. Der har jeg ikke været endnu! Ganske tragisk!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Evighedsbroen er pillet ned for iår.
   Streetfood, Dokk1, latinerkvarteret, Aros, Moesgaard Museum har spændende udstilling!
   Smut en tur i den gamle By.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Noo! Er den?! Jeg troede, at de ville gøre den permanent. 🙁
   Gamle By:

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

   Eeejj seriøst??? Jeg har lige været ude ved den for ikke så mange uger siden. Jeg troede også den var gjort permanent. Øv.

   Og det er mit nuværende hood og yndlingssted i hele Århus i de 14 år jeg har boet her 🙂 Frederiksbjerg er bare skøn <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Ja. Øv. Øv. Og hvorfor egentlig ikke bare gøre den fast inventar? Det kan da ikke skade nogen.
   Amen, Charlotte. Frederiksbjerg er ganske enkelt fantastisk. Når jeg kommer hjem fra KBH, vil jeg også tilbage dertil.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Hej 😊
  Overvej at besøge Salling rooftop. Der er den fineste udsigt over Aarhus.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   YES. Det er på Bucket Listen! Taaak! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Måske du ikke havde opfundet hjulet, men til gengæld ville du have været din klans storyteller. Og uden sådan nogle storytellers er verden fortabt. Du er faktisk med andre ord livsnødvendig. Vidste du det? ❤️
  PS: Jeg er formidabel til ris! Og til dig vil jeg tro: 2 dl. ris, 3 dl. vand og lidt salt. Hæld lorter i en gryde, skru ned når det koger, og sluk efter 10-15 minutter. Til gengæld voldkoger jeg mine kartofler, så det kan være du kan lære mig en ting eller to her?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Sjovt, jeg kører 1:2 ratio i ris (basmati og jasmin). Lidt salt. Låg på. Kog op. Sluk. Lad stå 15-20 min – ingen vand tilbage og fluffy ris. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Se selv! RIS = SVÆRT!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Hehe, nu er du fandme så pisse hamrende sød igen, i can’t believe it. ❤️ Og nej, det anede jeg slet ikke, men du gør mit hjerte helt varmt og blødt.
   Og.. det lyder jo som en tilforladelig proces. Jeg burde kunne finde ud af det. 😀 pga. deres varierende størrelse, kan jeg ikke komme med en one fits all-løsning, men som udgangspunkt skal du tage dem af varmen, når du lige kan stikke noget ind i kartoflen – MEN. der skal stadig være modstand. (Hahahah, det er så tragisk dårligt forklaret. Undskyld.)
   Kartowler er også tricky, men du skal putte meget mere vand i, end du tror. Kartoflerne behøver ikke at være tildækket.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Okay, fra en indfødt aarhusianer til en eksil-aarhusianer:
  Tag ham med på Moesgaard, de er for vilde til at lave udstillinger for tiden. Du kan garanteret flashe dit Aller-kort og komme gratis ind/få rabat. Tjek evt., om Aller-huset har en rabatordning. Derudover klassikerne: Aros (hvis I har travlt, så bare regnbuen, og tjek det med rabatten igen), latinerkvarteret for kaffe (fx La Cabra), Jægergårdsgade for lækker frokost/aftensmad (kan anbefale Juliette altid, og Forlæns/Baglæns især til frokost, Fika til gode salater og vegetarmad), væksthusene i Botanisk Have er gode i alle årstider. Hvis I føler for en biograftur, så tag ind i Øst for Paradis, der er lidt anderledes og meget i Aarhus-ånd. Den Gamle By er vist også åbent for tiden, men der kunne man godt risikere at møde alle børnefamilierne på efterårsferie.
  Hold øje med Dokk1 på Facebook, de smider alle deres events derop, og ellers er bygningen jo bare fin og ligger enormt pænt.
  I kunne også gå en tur langs Tangkrogen og ud til skoven forbi Varna Palæet. Der er så pænt 🙂
  Nu blev det vist lidt langt, men hey ho. God tur hjem til Aarhus!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Jaaa… MoMu er så mega overstimulerende, og det er for fedt.
   Og tusind tak for en lækkerlas og uddybende kommentar. Vi skal bo i min mors lejlighed, og hun bor heldigvis lige mellem Moesgaard, Varna og Tangkrogen, så alt det kommer til at ske. Juliette skal vi også! Pommes. <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

8 NERVEPIRRENDE FILM