Kender du Typen? #Se&Hør-edition

Politik? Politik.

fandt min øjenbrynsven

fandt min øjenbrynsven

Helt indledningsvis vil jeg lægge ud med at sige, at jeg ikke er super opdateret på blogfronten i disse dage, men jeg føler alligevel, at der er en tendens, som peger i retning af, at der er nogle ting, bloggere meget gerne vil tale om, og så er der andre ting, “vi” helst ikke rører med en ildtang. Det kunne fx være politik. Formentlig var de fleste af jer ude og besøge en stemmeurne i tirsdags, og nyhedsmedieverdenen har ikke lavet andet end at tale om kommunalvalg den sidste måneds tid (til stor undren har de lidt glemt at nævne regionerne med det resultat, at mange glemte regionerne.) Bloggere kommenterer tit holdninger, tendenser og nyheder, men holder sig ofte væk, når noget bliver for (blok)politisk. Jeg husker blot en enkelt gang, da Christina Barré, som havde BitteBitte, skrev et indlæg om, at hun ikke stemte. Læserne blev sure, og selvom det ikke var kønt, havde historien en lykkelig slutning, og Barré fik sat sit kryds.

Politik er alle vegne, så hvorfor skriver vi ikke lidt mere om det? Jeg har tre bud.

 1. Læserne gider det ikke.
 2. Bloggeren gider ikke.
 3. Bloggeren tør ikke.

Af gode grunde kan jeg kun tale på mine egne vegne, og for mit vedkommende skyldes det nok en lige fordeling af punkt 2 og 3.

For at gøre det lidt mere konkret kan jeg fortælle lidt om, hvor jeg satte mine krydser. Det er sådan noget, jeg i teorien ikke har noget imod at fortælle, måske mest fordi jeg er totalt beige i alle mine holdninger. Min regionrådsstemme gik til en konservativ kvinde, som har arbejdet som sygeplejerske i 22 år. Jeg gik med hende, fordi jeg tror, at vi seriøst har brug for stemmer med reel kompetence, som kan få styr på sundhedsområdet – men jeg aner ikke, hvad kvinden mener om noget som helst, der ikke har med sygehuse eller effektiviseringskrav. Til kommunalvalget stemte jeg på Socialdemokratiet, fordi 4 kandidattests fortalte mig, at dem var jeg mest enige med. Jeg ved ikke, hvor vi er enige, eller hvor vi er uenige, for det fik jeg mig ikke sat ind i. Boede jeg stadig i Aarhus, var mine krydser sat ved Psykiatri-Listen og Alternativet. Førstnævnte kæmper kun for én ting, og det er bedre psykiatri. Alternativet er umiddelbart ikke et af mine hjertebørn, men jeg tror på, at deres holdninger fungerer som sunde indspark i en indspist byrådskultur.

Jeg forestiller mig, at jeg er en ret repræsentativ vælger, og ovenstående demonstrerer nok også, at mine holdninger er relativt flygtige, og de rykker sig, hvis modargumenterne er gode. Derfor tør jeg simpelthen ikke. For hvad nu, hvis jeg nævner, at folk skal lade være med at stille Søren Pape til ansvar for skyderierne på Nørrebro, for lovgivning kan kan ikke regulere adfærden på folk, som allerede skider på selv samme. Det må i meget højere grad være et spørgsmål om integration og at tvinge de knægte ind i en bokse- eller fodboldklub i en ung alder, så de ikke render og keder sig, OG så de kan få voksne forbilleder, der kan fortælle dem, hvor totalt taber-agtigt det er ikke at passe sin skole. Ja, så er jeg udmærket godt klar over, at når jeg kommer med sådan en udmelding, er der 42 synspunkter, jeg har overset og udeladt, og der er ti fingre, der peger tilbage på mig selv. Og det ved jeg sgu ikke, om jeg har stamina til at stå imod overfor.

I går læste jeg et anonymt – og ret klassisk – ‘jeg hader blogs, selvom jeg aldrig i mit liv har sat mig ind i, hvad de går ud på’-opslag, hvis ordlyd nogenlunde var: Fatter ikke, at bloggere ikke udnytter deres stemme til at rykke ved nogle ting og sætte en samfundsdebat i gang. I stedet deler de ukritisk links til webshops og reklamerer for afføringsmiddel i form af Skinny Tea’. I min optik er det en temmelig ignorant udtalelse, men den rummer nok også et snert af sandhed.

Overvej bare inflationstilstanden af Black Friday-indlæg, og sammenlign den med Valg-tavsheden. (Ok, jeg hader også Black Friday, det er et koncept, vi seriøst ikke har brug for i Danmark, og så har jeg ikke engang nævnt et ord om butikkernes fejlslagne eksekvering. 20 procent på udvalgte varer?! Are you kidding me?!) Det er da også… spøjst.

27 kommentarer

 • Laura

  Woop-woop! Mere politik! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Argh, jeg havde skrevet en halvlang kommentar, men noget må være gået galt, for den er i hvert fald væk. Men nu hvor Linda har været herinde, er jeg simpelthen nødt til lige at få ført til protokols, at der faktisk er bloggere, der skriver gode poetiske indlæg. Jeg synes nemlig, Linda er en af dem, det mestrer indlæg om politiske indlæg og ikke er bange for at sige sin mening og argumentere for den. Rockpaperdresses skrev også på et tidspunkt også om hvem hun havde stemt på og hvorfor, og jeg synes faktisk, at debatten hos hende var rigtig god og sober i kommentarfeltet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Føre til protokols, simpelthen? Jeg kan virkelig ikke se, hvornår jeg hævder, at der aldrig er nogen, der skriver politiske/poetiske og gode indlæg?
   Selvfølgelig er der det, og ja, Linda er en af dem, og det er bl.a. derfor, jeg så herre godt kan lide hende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Ok, jeg kan faktisk ikke huske, hvordan jeg kom herind på domænet, men det gjorde jeg altså, og pludseligt var jeg suget ned i et hvidt kaffe hul og har læst 6 måneder tilbage i dit arkiv (ja, det virker enormt taberagtigt og ‘jeg har ikke noget liv’, men lad os bare sige at jeg mega overspringshandler fra en eksamen..) og jeg er fan! Du ryger på min blog-binge-liste, og det på trods af at du til tider bruger udtrykket ‘et skriv’ (som jeg inderligt hader) og kalder Edinburgh for højlandet (it’s not -> synes jeg godt lige, jeg vil cementere efter at jeg brugte hele min juli på at vandre højlandet tyndt i min sommerferie). ;D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Haha, tro det eller lad være, men jeg har hørt et par gange, at jeg er en super eksamensoverspringshandling, og ved du hvad? Intet varmer mit hjerte mere, end når folk tilkendegiver, at de læser tilbage på min blog. Det er et af de største komplimenter, jeg overhovedet kan få, så tusind tak, Maja.
   Lige i forhold til ordet ‘skriv’, så er jeg godt klar over, at det er et ret ulækkert ord. Problemet er bare, at der er ret bred bloggerkonsensus om, at ‘indlæg’ også er grimt, og hvad fanden stiller jeg så op? 😀 Jeg kan ikke love, at det ikke kommer til at optræde på bloggen fremadrettet, men jeg skal nok prøve at begrænse det.
   Den der cementerering.. nu var jeg jo i Edinburgh, og vi gik i højlandet (det fik vi at vide, at vi gjorde.) Så nu er jeg forvirret. Vil du ikke lige belære mig?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

   Det kan sgu godt være, det er mig der er træls, men for mig, der begynder højlandet oppe ved Glencoe og deromkring, altså way længere oppe nordpå, hvor Edinburgh betragtes som værende syd. Inverness er derimod ‘højlandets hovedstad’. Men alt kommer vel an på beskuernes øje. For englænderne må Edinburgh se ud som værende i højlandet, men for skotterne, not so much. Vi kan også gå mega hollywood og bruge eksemplet fra Braveheart – det er højlandet 😉 Bjerge og kæmpe lochs and all that, Edinburgh er nærmest helt flad i sammenligning.

   Men det er jo heller ikke fordi, der skal gå flueknepperi i den 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Der kan man bare se! Tak. Jeg har selv tendens til flueknepperi, så alt forladt. 😀 Det lyder forresten mega fedt med en hel sommer i højlandet. Kan det anbefales?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

   Det var mega anbefalelsesværdigt! Selvfølgelig skal man medregne, at der stensikkert kommer regn, men hvis man kan leve med det, så er det noget af det smukkeste natur, jeg nogensinde har set. Især på Isle of Skye og så er der rig mulighed for at gå all harry potter og tage rundt og se de steder, de har brugt som filmbaggrund.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Det lyder jo fantastisk. Så må vi tage regnen med. Tusind tak for det – og hav det herre godt, til vi tales igen! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg skriver ikke om politik, fordi det er for omstændigt at have den slags debatter på skrift. De løber væk fra mig. Og fordi det MEGET hurtigt bliver ubehageligt. Især hvis man afslører, hvad man har stemt, og folk er uenige. Et kryds kan ændre hele folks holdning til, hvem man er som menneske. Har jeg fundet ud af.
  Jeg har, indrømmet, ikke forsøgt mig meget, men de gang jeg har, har det ikke været en positiv oplevelse. Så nej. For mit vedkommende er det helt sikkert mest tre! Jeg, en kylling. 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Hvis jeg havde dit kommentarfelt, ville jeg kun turde skrive om hår i numsen, ligtorne, kønssygdomme og andre ting, vi ALLE kan blive enige om, er nederen! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg ved ikke, om jeg læser indlægget helt rigtigt her, men jeg forstår det som om, du spekulerer over, hvorfor der ikke er flere bloggere, der skriver “rene” politiske indlæg?

  Hvis jeg har forstået præmissen rigtigt, er mit bud, at det er fordi, det ville give nogle meget venindebogs-agtige indlæg. “Hvad er min yndlingsfarve? Gul. Hvem stemmer jeg på: Radikale Venstre”. Jeg synes faktisk ikke, at det er at bruge sin platform til at skabe tanker og debatter hos folk, for det bare ville være ens slags opremsning af personlige karakteristika, som ikke umiddelbart er så interessant for mig som læser. Hvad der derimod interesserer mig, er at høre, hvad det har af betydning for, hvordan du opfatter verden omkring dig. Forstår du, hvad jeg mener? Lidt ligesom bloggere med børn; for mig er de sjovest at høre om, når det stadig er bloggeren (og dermed det menneske, som jeg har en form for relation til) der står i centrum, og børnene fungerer som en slags bipersoner i hovedfortællingen.

  På samme måde synes jeg, det rykker meget mere, når “mine” bloggere går i kødet på politiske emner i stedet for personer. For det er noget, der berører bredt, og som man derfor aldrig, i mine øjne, kan gøre sig for mange tanker omkring, hvorimod det – sat på spidsen – jo ikke er ret relevant for mig, hvad en lokalpolitiker i Thisted mener om antallet af cykelstier på de kanter.
  
Generelle emner om politik, synes jeg sagtens, man kan behandle, og Peter & Esben er jo ret gode eksempler på, at man kan gøre kommunalvalg og engagement i dette sexet, hvis bare man har de rette folk i spidsen for det. Men deres tilgang til emnet, har også været bredt; de har gennem mange små eksempler forsøgt at pege på, præcis *hvad* det er, man kan være med til at sætte sit fingeraftryk på, hvis man engagerer sig. Og måske er det netop det, der er problemet: At meget få bloggere i det segment, du taler om, selv er så meget inde i, præcis hvilke områder lokalpolitikere og regionsråd forvalter, at de kan formidle det videre på en interessant og vedkommende måde?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Jeg tror, at du til dels har forstået min præmis (og når det ikke er 100 procent, skyldes det ikke dig, men at jeg ikke har været god nok til at formulere mig klart nok.) Når jeg tænker politiske indlæg, tænker jeg ikke, at man skal sætte sig ned og argumentere for, hvorfor Lars Løkke er den bedste statsminister, vi har haft siden Helle Thorning (hehe…) For det ville – ganske rigtig – være ret uvedkommende læsning, hvis man har klikket sig ind på en personlig blog. Når jeg tænker i politiske blogindlæg, er det med en forhåbning om, at man bruger sig selv og egne erfaringer som drivkraft gennem fortællingen. (For mit vedkommende kunne det fx omhandle helt håbløse sagsbehandlinger og at sætte langt ude krav til psykisk syge. ) Lige nu mangler jeg de gode eksempler, men jeg tror egentlig, at vi er ret enige. Politik ligger implicit i mange indlæg, og det synes jeg er totalt fedt, men andre gange synes jeg også godt, at vi kan gå mere til stålet. Og forstå mig ret, jeg vil ikke tvinge nogen til at skrive om politik. 😀

   Endnu engang tror jeg, at du har indfanget det helt rigtige i din sidste sætning. Om ikke andet kunne jeg forestille mig, at mange i hvert fald ikke FØLER, at de kan formidle det på en interessant, vedkommende og KORREKT måde. Mit indlæg er imidlertid ikke kun møntet på kommunal- og regionalpolitik… det er mere sådan en generel ting.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Okay, jeg har lige holdt en tænkepause til. Det magiske ved gode kommentarer (som din) er, at jeg altid ender et helt andet sted, end jeg havde troet. For mit eget vedkommende kan jeg bare konkludere følgende:
   1. Jeg tror ikke, at jeg altid skal være så bange for, om folk er enige i det, jeg mener.
   2. Jeg tror ikke, at jeg skal være så bekymret for, om jeg altid har ret.
   3. Jeg tror ikke, jeg skal se det som et nederlag at ændre mit standpunkt.
   4. Jeg tror på, at jeg skal tro mere på, at en intuitiv holdning i første omgang kan være ligeså fin som en faktuelt baseret holdning. Så kan jeg altid blive klogere.

   Tak for filan, Linda.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Jeg bor I Aarhus og stemte præcist, som du ville have gjort, hvis du havde boet her 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Helt objektivt må jeg jo bare sige: GO Girl! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Alternativet.. Åh nej.. 😳

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg stemte på Per Clausen. No suprice, og ikke spor hemmeligt. Man må gerne være uenig. Min kæreste fx., har helt sikkert stemt på en blåmand, af en slags. Hjalp ikké at forære ham rød kuglepen til anledningen B-)

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Og endnu en gang er du bare så nice! Jeg scrollede min bloglovin igennem, og der var seriøst for overdrevet mange black friday indlæg. Faktisk var der KUN black friday indlæg (læser jeg mon de forkete blogs?) indtil jeg så nåede til Hvid Kaffe. Tak. Jeg holder personligt grøn fredag i dag. Ingen shopping.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Hehe, tusind tak. :-*
   Du må lige dykke ned i nogle af de bloganbefalinger, jeg har skrevet; der er ingen BF-indlæg (i hvert fald endnu!)
   Altså.. personligt holder jeg bare fredag. Betyder det, at jeg også er grøn?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes det er dejligt at se et indlæg om politik. Der er ingen tvivl om at det ikke er et emne der er mange læsere i, men jeg synes det er fornuftigt at vi bruger vores platform til at tage nogle af de kedeligere emner op.
  //Søren

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Helt enig! Og hatten af for, at du gør det. 🙂
   Jeg ved ikke engang, om jeg synes, at politik er kedeligt (det synes jeg ikke) – men jeg synes, at den politiske debatkultur er det.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kender du Typen? #Se&Hør-edition