Den skudsikre guide: Sådan kommer du ind på Journalisthøjskolen

Alternativer til at slå din overbo ihjel

fuck hvidkaffe

Da jeg stadig havde adresse på Vejlegade i Aarhus, delte jeg opgang med et Hr. Og Fru Linné, et ægtepar, som virkede 20 år ældre, end de egentlig var. De hadede hinanden ligeså meget, som de hadede resten af verden, og det er altså en del. Nærmest hver aften kunne jeg høre Hr. Linné banke i stuebordet, mens han skældte ud, og så lagde han sig til at sove i sofaen, mens Fru. Linné lagde sig til køjs i dobbeltsengen. De havde lidt den ærgerlige vane, hvor de lagde hånskrevne lapper papir med henvisning til husordensreglementet under min hoveddør, fordi de var sure over støj. Op til flere gange afleverede de også skriftlige klager til min far med beskrivelser af, hvor respektløst vi opførte os på stueetagen. Til sidst var Hr. Linné faktisk så sur på mig, at vi gik ind i hinanden, når vi passerede på trappen, for han gad ikke at flytte sig for sådan en bandit som mig, og da jeg fandt ud af det, gad jeg ikke vige for en forstokket nar som ham.

I al rimelighed over for Ægtepar Linné skal det siges, at jeg sommetider holdt fester. Slet ikke ofte; måske 1-2 gange i kvartalet. Festerne blev altid adviseret på en seddel i opgangen, de var aldrig for mere end en håndfuld mennesker, og vi forsvandt altid ind mod byen omkring midnat. Det larmer selvfølgelig mere, end ingen fester larmer, men jeg mener altså, at det er et acceptabelt leje.

Nu er det efterhånden længe siden, Hr. og Fru Linné var min kattepine (nu er de min fars, haha), men jeg har alligevel brugt en del af den sidste tid på at tænke på dem. Tænke på, at jeg skal være større, mere overbærende og mere rummelig, end de nogensinde var. Årsagen hertil skal findes ved min overbo, som jeg hader som pesten. Undskyld, men det gør jeg virkelig. Jeg kan knapt nok sætte ansigt på ham, jeg ved bare, at han er et stort brød, og at han larmer helt afsindigt. Han tramper rundt, så mine møbler vibrerer, han spilder kebab på trappen, når han kommer hjem fra byen om natten, og han støvsuger på de mest ukristelige tidspunkter. Alt det kan jeg selvfølgelig godt leve med (også helt uden at blive vred) men hans nyeste påfund slår langsomt min menneskevelvilje ihjel: Han holder fester. Trampefester, stolelegsfester, fester, hvor pigerne skingert synger med, hvor musikken fortsætter til langt ud på natten. Fester, han ikke har oplyst opgangen om. Lige pludselig er musikken, gæsterne og og stiletterne der bare, og de forsvinder ikke, før sidste mand går kold.

Sidst var fredag aften, og jeg lå i min seng med feber og Matador, da jeg kunne høre menneskemængden på trapperne, og Niggas in Paris blive tændt på anlægget.

“Det gør du fucking ikke igen,” tænkte jeg, og jeg begyndte nærmest at græde, fordi feber altid gør mig lidt ekstra sensitiv. Jeg gik ud i køkkenet til min udlejer, hvor jeg erklærede, at hvis de blev ved, ville jeg ringe efter politiet.

Hun mente, at det måske var en liiiidt radikal reaktion, men hun var også selv enormt sur over støjen, og ingen af os kunne faktisk tænke på andet. Lige der var vi lidt som Hr. Og Fru Linné, og det var faktisk ikke så fedt at være klar over.

Jeg lagde mig tilbage ind i min seng, og festen fortsatte. Min hjerne kørte på aggressivt højtryk, og jeg prøvede at udtænke en masse hævnplaner, jeg kunne tage i brug. Problemet er, at det er meget nemt at genere sin underbo, mens udfordringen er lidt større, når det er en overbo. Ideer, som involverede Fru Olsen-style (altså en kost i loftet), at crashe festen og klippe ledningen over til anlægget og at overfuse ham verbalt klokken 7 lørdag morgen, virkede alle totalt rimelige, men jeg fik altså ikke gjort nogen af delene, og klokken 1.30 faldt jeg i søvn med ørepropperne i.

Nu er den værste vrede væk, men jeg bærer stadig nag. Et helt voldsomt nag, og meget af det bunder i, at han sikkert laver samme show om en weekend eller to, hvis ingen sanktionerer. Jeg ved, at jeg bliver nødt til at sige noget til ham, men det skal være køligt, velovervejet og meget stoisk – ingen har respekt for hystader eller HVAD FANDEN HAR DU GANG I, ER DU KLAR OVER, HVOR RESPEKTLØS DU ER? NÆSTE GANG RINGER JEG 114, OG SÅ HAR DU FANDME AT OPLYSE OM, AT DU HOLDER FEST, OKAY DIN IDIOT!!!!

Så hvis der er nogen, der kan sende mig hovedpunkterne fra “Sådan bliver du mindre konfliktsky. Hvordan du minimerer pis i hverdagen, så du kan fokusere på det, der faktisk er vigtigt” vil det være helt super. Tak.

28 kommentarer

 • Karoline Mathilde

  Hehe, tak for beskeden – jeg har smilt meget af den! :-*

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  åh gud jeg kan relatere. min overbo er psykisk syg (må hun være) hun går frem og tilbage i timer ad gangen. Det er ikke bare almindelige fodtrin, men en march hun kører frem, tilbage, frem, tilbage etc. etc. . hver dag – særligt nat. mellem 01 og 04 og jeg vågner seriøst af en dunren og at sengen ryster! Har en enkelt nat også kørt den Fru olsen style med kost i loftet, ikke mit stolteste moment. Hun var stille ét minut, og så fortsatte det gudhjælpemig. Fuck jeg hader hende. og så køber hun ind omkring midnat. og synger om natten. Hun er vel 60 eller 70. Hellere end 21 årig student og Beyonce end det her madness.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mel

  Her:

  1. Rødbedesaft kastet ud på hans hoveddør – og skriv med saften “din lortenabo”.
  2. Find en hundelort og læg den i hans postkasse eller brevsprække.
  3. Hvis de har åbne vinduer – STINKBOMBER (3 stk. 15 kr.). Husk forklædning og hurtige sko.
  4. Tag tape på hans “buzzer” ved hovedindgangen kl. 08 om morgenen (hvis de da er færdige med morgenfesten).
  5. Kast æg på hans nypudsede vinduer.
  6. TAG STRØMMEN (find hans sikring – nok i kælderen).
  7. Hvis de er nede i gården – kast en spand vand eller pis på dem.
  8. Få en politi-ven som kan aflægge din lortenabo et besøg.
  9. Tag med til festen i forklædning og bræk dig på hans anlæg, eller hæld en drink på det/i det.
  10. Saml de andre naboer og skriv en fælles klage til administrator, inkl. underskrifter (så kan de opsige hans lejemål).

  Du kan også forsøge med:
  1. Tag dit eget anlæg ind i soveværelset, og sæt rolige sange på – gerne regnlyde (rainsounds på Spotify), de kan overdøve OK meget.
  3. Køb et dyrt høreværn i Silvan.
  4. Køb specialiserede ørepropper, f.eks. dem svømmere bruger. De absolut bedste!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Dine 10 første forslag er helt klart bedst. Især den med hundelortene.. der er så mange af dem på Amager, at jeg faktisk ville slå to fluer med eet smæk. Hvis det andet ikke virker, skifter jeg over til de specialiserede ørepropper. Og en skriftlig klage til.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melanie

  Min nabo var en rigtig rich-kid lort, smart i en fart og syg i hovedet. Han holdte fester til kl. 04 hvor bassen hamrede derud af. Og så kom de hjem kl. 06 og startede igen. Ørepropper hjalp ikke. Røvhullerne havde et slags ritual om at alle råbte og trampede/hoppede op og ned sammen – 20 styk på samme tid. Jeg bad ham om at skrue ned. Jeg skrev utallige klager til ham, men også til ejerforeningen. De gjorde ikke meget ved det. Politiet tager sig i øvrigt ikke af den slags sager. En af mine lykkeligste dage var da han flyttede. Ikke én fest har holdt mig vågen siden. Det er 1 år og 4 måneder siden. Fucking Julius. Jeg hader dig for evigt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Omg, hed han Julius?! Det fuldender jo den forfærdelige kliché, han lyder som, på helt perfekt vis. Hvor er jeg ægte (helt ond i hjertet) glad for, at du er sluppet for ham. Det gør faktisk livet bedre ikke at have lortenaboer.
   PS. Det der med politiet.. taler du af erfaring? 😀😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • maya

  kan anbefale”radiofortællinger” ‘s podcast “underboen – 3.3.2016” Et lyt værd hvis man døjer lidt med sine medbeboer….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Helt fantastisk! Den bliver mit næste podcast-projekt. Tusind tak for det, du! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne

  Da min familie og jeg boede i lejlighed, før vi flyttede i hus, var vores underboer et vennepar, der tydeligvis lige var flyttet hjemmefra. Og de holdt ofte uannoncerede fester med en trilliard mennesker, der råbte og skreg, fordi musikken var sindssygt højt. Og festerne fortsatte hele natten, rekorden var til kl. 7, jeg overvejede seriøst at gå derned med min mands jagtgevær, lige for at pointere, at jeg virkelig mente det, da jeg tidligere bad dem om at skrue ned. Jeg er helt med på, at der må forventes lidt støj, når man bor i lejlighed. Men det er hensynsløst, seddel eller ej, at larme hele natten. Jeg har flere gange efter en voldsom fest givet min søn hans tromme og ladet han spille amok over deres soveværelse (ja, det var barnligt, men yderst tilfredsstillende)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Hahahaha, jeg var færdig ved jagtgeværet! 😀 Hold kæft, hvor er det sjovt. Og jeg synes ikke tromme-delen er barnlig; tværtimod er det super godt regnet ud! Godt, du er væk fra dem!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Åh for fanden, hvor jeg relater til denne post!!
  Hos mig er det bare min underbo, den forbandede lige-flyttet-hjemmefra-lillepige! Hun har holdt fest to gange på en torsdag i 2018 og det er simpelthen bare UACCEPTABELT. Ej jeg hader hende så meget, at mit blodtryk stiger faretruende bare ved at skrive om hende. Men hvad fanden bilder man sig ind med fester på en torsdag, når vi er en hel opgang af normale mennesker, der skal op på arbejde næste dag. Røvhulstype..
  Og nej, jeg har ikke gjort noget ved det endnu, selvom hver gang, jeg hører, at nu har hun gang i endnu en ikke-adviceret fest, så ligger jeg til langt ud på natten og plotter hendes undergang.

  Min vrede bliver kun forstærket af, at vi rent faktisk har et ‘forsamlingshus’ nede i gården, som man kan leje til den slags arrangementer, men det gør hun selvfølgelig ikke! Derudover ingen seddel i opgangen. Ej men jeg hader hende virkelig.
  Send også gerne den der konfliktsky-bog til mig. Også gerne med noget blodtryksmedicin, tak.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Din kommentar er endnu mere relaterbar! Jeg er faktisk helt rødglødende, som jeg skriver det her (ikke på dig. På min overbo. Du har bare lige mindet mig om, hvor meget jeg hader dem.) Hvis jeg tager fat i mine idioter, lover du så at tage fat i din?
   Ps. Pas på blodtrykket. Sender dig beroligende tanker herfra.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  anonym seddel! HA – virkede på min overbo

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Det er SOOO tempting, men Emma Gad (som jeg hylder i år) forbyder anonyme sedler! 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise S

  Altså, jeg kan nok ikke bidrage til det med at blive mindre konfliktsky, for jeg er selv mere konfrontationstypen. Men eftersom fulde mennesker ikke altid er nemme at tale til fornuft i gerningsøjeblikket, har jeg efter mange år med træls overboer udviklet en række gode hævnmetoder. Den klassiske og nemme (især hvis man alligevel skal ud af døren tidligt næste morgen – ellers må man desværre nødt til at gå efter croissanter) er at ringe på dørtelefonen morgenen efter kl 7. Højt og længe. Hvis man er tanden mere sur (og barnlig) kan man fylde en vandpistol/sprayflaske med noget klamt fx eddike eller vand fra dåsetun og spraye ind gennem brevsprækken. Og hvis idioten er så ignorant, som din overbo lyder som, så kan man jo også straight up klage til bestyrelsen/udlejer/hvem der nu bestemmer, hvor man bor.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   HAHAHAHAHAHAHAH det er genialt!!!! Jeg har slet ikke fantasi til den slags (ærgerligt, eftersom jeg heller ikke føler mig hævet over de nævnte metoder) 😀 Please, meld lige ind ovre hos Miriams nyeste WTF-emne, som handler om naboer. Jeg har på fornemmelsen, at du holder på en masse godt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Synes ærligt talt dig (og måske din udlejer) skal gå op og sige det pænt. Bare “Vil du ikke sørge for dine gæster ikke tramper, nøjes med at støvsuge mellem 8 og 22 og så advisere når du holder fest”. Det gør jer jo ikke til hr og fru. Linné at I rent faktisk gerne vil kunne være i jeres eget hjem. Slet ikke. Vi er allesammen konfliktsky når det kommer til sådan noget, men jeg tror ikke man kommer udenom at få det gjort – tage snakken 🙂 Håber på det bedste.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Det er en ret fin – og egentlig også ret overkommelig – approach, du lægger frem der.
   Vi skal i hvert fald have snakken (snart!!!) – jeg ved bare endnu ikke, om den bliver i brevform eller mundtligt overleveret. 🙂
   Tak for det; jeg lover en opdatering!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nikoline

  Præcis – ingen har respekt for “HVAD FANDEN HAR DU GANG I, ER DU KLAR OVER, HVOR RESPEKTLØS DU ER? NÆSTE GANG RINGER JEG 114, OG SÅ HAR DU FANDME AT OPLYSE OM, AT DU HOLDER FEST, OKAY DIN IDIOT!!!!”
  Sidste fest jeg holdt, hvor underboen kom op og sagde noget lignende, blev festen ved, musikken skruet højere op, og der blev råbt so og andre uhøflige ting efter hende af diverse gæster… stive mennesker…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Okay, det er måske også liiiiige over kanten.
   Jeg mener ikke, at vi skal køre hårdt mod hårdt, men den venlige tone er bare ret vigtig, hvis man faktisk gerne vil have et tåleligt naboskab efterfølgende også. Mine overboer er ikke mine næste bedste venner, det er ikke håbet, men jeg vil gerne IKKE skulle undgå dem på trapperne og alt det der. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Jeg synes slet ikke du skal sammenligne dig selv med ægtepar Linné, for din overbo lyder seriøst som en overbo fra helvede.
  Hvis man synes det er svært at tage konfrontationen face to face, så kan det være nemmere at lægge en seddel – også selvom det giver dig vibes tilbage fra ægtepar Linné. Forskellen er bare at du rent faktisk har noget af have dit brok i!
  Jeg ville forklare på en pæn måde at hans opførsel ikke er okay og overskrider ordensreglementet i ejendommen – henvis gerne til specifikke paragraffer hvis der er det, og sig at han bedes overholde ordensreglementet og tage hensyn til sine naboer, og at der fremover vil blive indgivet en klage når han ikke overholder det. Så har manden ligesom fået al mulighed for at rette ind efter de regler alle skal overholde, og det er sgu ikke urimelige at man ikke støvsuger kl. 3 om natten eller holder vilde spontane fester hveranden weekend. 😊
  Den eneste vej frem med den slags typer som ikke ejer almindelig hensyntagen til andre mennesker, er efter min erfaring simpelthen at give dem klar besked uden at være skinger eller hysterisk – for nej, den slags virker aldrig eller bliver taget seriøst. 😊 Og så er det selvfølgelig vigtigt at man selv har sit på det rene og ikke støvsuger på mærkelige tidspunkter eller ikke adviserer når der skal holdes fest. ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   At jeg ikke minder om Linnés er underligt forløsende for mig at høre, haha. 😀 TAK!
   Det er et virkelig godt oplæg, du laver her, Sara. Jeg har snakket med min udlejer, og hun er ved at finde ud af, om der findes et ordensreglement for bygningen (what? har alle ikke det?!) og så tager vi den derfra.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

   Haha! Det kan jeg godt forstå. 😜

   Jeg tror faktisk at stort set alle bygninger har et ordensreglement. Jeg har boet i både lejelejlighed, andelslejligheder og nu ejerlejlighed, og alle steder har der været (eller rettere er der) et ordensreglement man skal rette sig efter.
   Typisk sådan noget med ingen støj, høj musik og støvsugning mellem 22-7 i hverdagene – støj kun indtil kl. 23 eller 24 i weekenderne, fester skulle adviceres 10-14 dage før osv.
   Jeg er heller ikke selv vildt glad for at tage sådan en konfrontation face to face – især fordi jeg bliver så pisse arrig over at folk er så ignorante, så jeg ville klart selv vælge seddel-metoden, hvor man bedre kan overveje sine formuleringer nøje og undgå at blive skinger. Og ja, så ville jeg uden tvivl henvise til nogle specifikke regler/paragraffer, for ligesom at underbygge at man rent faktisk har noget at have sin brok i. ☺️

   Håber at din udlejer finder ordensreglementet, for jeg er 100% sikker på at bygningen har en. Man får den typisk udleveret når man flytter ind (uanset hvilken type bolig det er), men hvis man skulle miste den plejer man sagtens at kunne få en ny hvis man retter henvendelse til administrationen i sin ejendom. Held og lykke med det! 😘

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Ja, alt det, du skriver, lyder jo totalt fornuftigt og ret meget også, hvad jeg hele tiden har tænkt. Men da jeg snakkede med min udlejer, var hun helt oprigtigt i tvivl. Der er åbenbart kommet ny.. øøøh.. boligadministration(??) for nogle år siden, og efter de kom til, har de ikke set skyggen af noget reglement what so ever. Det er altså mærkeligt.
   Har endnu ikke fået klaget over fætter pomfrit, men han får een chance til, og så går jeg i gang med alle de fremragende metoder, jeg nu har i hånden. Det bliver nok den seddel, der… tusind tusind tak for det! Alt skal nok ende lykkeligt. 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Desværre ingen hjælp… sådan rigtigt… men hatten af for at du vil gøre det på en rolig måde.

  Måske kunne du spørge ham om han ved hvor lydt huset er? Og om det måske var muligt at skrue ned eller flytte festen efter midnat hvis de skal være så ofte, og eller give besked i opgangen.
  husk et evt tak

  Har aldrig haft overbo, men underboer, både folk der mente jeg larmede hvis jeg ikke gik på strømpefødder og tåspidserne men også folk der selv spillede meget høj musik… det sjove er kombinationen, forsøg at banke døren ind fordi hund siger 1 vov, selv spille høj musik kl sent 😕 så ved man der intet håb er for komunikation.

  Jeg håber du får det løst, fest hver weekend er ikke sjovt når man er nabo.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Helt afgjort. Tænker virkelig også, at det der ‘tak’ er vigtigt (også selv om vi andre tænker, at gensidig respekt må være noget af det allermest naturlige).
   Det lyder som nogle meget ærgerlige underboer, du er stødt ind i! Forhåbentlig har du nogle rarere sjæle omkring dig nu. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg kender godt det der med, man bare har lyst til at skyde gennem loftet. Min kærestes underbo de første fire år, vi var sammen, spillede så højt musik så (åh jo, 2001-bordet fra barndomshjemmet levede) at glaspladerne i hans sofabord vibererede. Hver ENESTE fredag og lørdag. Når vi holdt fest lagde vi derfor altid højtalerne ned, mod hans gulv. Meget fair, synes vi. Burde måske have skudt ned gennem gulvet, i stedet. Vi var bare lidt bange, nu han var 2 meter høj, tatoveret og havde sex for fuld skrue, hvor tørre tæsk også var involveret, lød det til.
  Og nok tugter man dem man elsker, men dem der skyder gennem loftet, vil nok få reelt smadder.
  Håber du finder en løsning/klovnen falder på trappen i frostvejret/du mister hørelsen/han bliver mormon.

  Go’ søndag.

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Hvis han virkelig festede så meget, er det faktisk imponerende, at I ikke skød ned gennem gulvet. Det havde alle andre gjort. Hold kæft, han lyder som en idiot. Godt, I er væk fra ham.
   Min overbo virker ikke som den religiøse type, så jeg må satse på frostvejret.
   MØS

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den skudsikre guide: Sådan kommer du ind på Journalisthøjskolen