Jyde/københavner-konstellationen

Ammestop kan gøre ondt

tak for frisuren, mutterfix

Uden at kunne verificere dets sandhedsværdi husker jeg ikke mig selv som værende et specielt bekymret barn.

Jeg husker dog, at der var én ting, der bekymrede mig en del, nemlig mine brystvorter. Allerede da jeg begyndte at få et kendskab til historien om bien og blomsten – og det var altså ret tidligt – begyndte jeg at undre mig over, hvordan mine spæde spejlægs-agtige bryster nogensinde skulle være i stand til at frembringe mælk af nogen som helst art, og hvordan i alverden en ret hypotetisk fremtidsbaby skulle gribe fast om det ‘noget’, der ikke rigtigt var der.

Det siger jeg helt uden at gøre grin med min 5-årige hjerne, for bekymringen var egentlig en latent del af mig, indtil jeg som 21-årig stod sitrende hos en piercer i Sydafrika og ventede på en dom i retningen af: Beklager. Vi kan ikke spidde din brystvorte … for du har ikke nogen.

Men det gik jo fint, og sådan er der så meget. Efter i torsdags, hvor ingenting gik fint, fik jeg et klarsyn af en art. Amning. Selvfølgelig skulle vi lave en journalistisk fortælling om amning. 

Fra min praktiktid kunne jeg huske nogle ammestatistikker, og jeg kom i tanke om alle de kvinder og fagfolk, jeg havde snakket med om netop det. Deres udsagn om, hvor hårdt det kan være for moderen, når hun stopper med at amme sin baby. 

Eftersom jeg ikke rigtigt (dvs. slet ikke) har reel kompetence på området, kan det måske virke lidt underligt, at den slags rører mig meget. For det gør det. Derfor har vi nu besluttet os for at undersøge de forskellige grunde til at indstille amningen, og hvilke tanker det sætter i gang hos mor.

Derfor – og kun hvis I har lyst – må I hellere end gerne smutte forbi Mælk fra mor, smide en tommel op, en kommentar, en tanke, en besked, en video. Alt er velkomment, og alt er en kæmpe hjælp. 

Go’ mandag derude! 🙂

6 kommentarer

 • Sabina

  Lidt sent om at få kommenteret. Jeg er ikke på face, Men håber vi svar alligevel kan hjælpe.

  Ammede (desværre) kun til min søn var 6 mdr (er 20 mdr nu). Desværre fordi det var verdens bedste følelse. JEG gav ham mad, fik ham til at vokse, bare at se trygheden det kunne give ham, roen der faldt over ham. Shit det er smukt, sagde kvinden der aldrig havde planlagt at skulle have børn.

  MEN jeg havde dælme frygtet tænderne ville komme. Han sugede mig til blods, og hvis ikke det var fordi le boob gav ham ro, en vanvittig følelse af nærhed, så var jeg stoppet længe inden. Kæmpede med det. Han sugede SÅ hårdt.

  Så var kæmpe lettelse omend utroligt trist, da han selv valgte det fra, med ønske om mos og lidt grovere mad end mælk <3 Var mit ønske han selv sagde fra, var dog ikke nødvendigvis helt klar haha. Sig hvis du skal bruge mere info.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Årh, undskyld det sene svar!
   Du er en kæmpeenorm hjælp (også selv om jeg først får svaret nu!) kan godt forstå, det har været hårdt. Ved ikke, om det er en lillebitte trøst, men du er langt fra alene om de følelser. Jeg tager det hele med videre. 🙂 TAK – igen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Det er bare så fint. Held og lykke med opgaven. Jeg er sikker på, at I nailer den!

  Dbh.
  Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej Karoline
  Jeg ammede min datter indtil hun var ca 10 mdr, og hun selv sagde fra. Jeg kæmpede med at få amningen til at fungere i starten og er glad for, at det lykkedes, dog følte jeg mig sgu noget fanget i det til sidst. Jeg regner ligeledes med at amme baby i maven, når den bliver ekstern. Jeg deltager gerne i jeres undersøgelse, hvis I mangler empiri:-)
  Dbh. Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Hej Christina! Beklager, jeg først svarer nu – men vid endelig, at jeg hele tiden har haft dig i baghovedet. TUSIND tak for det, jeg vil hellere end gerne kontakte dig, hvis vi får brug for det. Hav det dejligt allesammen – også den lille bebs i maven!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jyde/københavner-konstellationen