Det var også på tide: Ny liste.

Jomfruen/Fisken/Stenbukken (Et brev til Brinkmann).

Det er ikke så længe siden, jeg endte i en perfekt afstemt brandert med to af mine (journalist)veninder. Egentlig var det vist bare meningen, at vi skulle drikke rødvin og lave dansekoreografier til Missy Elliott, men det endte med, at vi brugte det første af aftenen på at “udvikle” et fremragende TV-koncept, som vi sendte afsted til DR3s programudvikler. Formentlig fordi vores skriftlige pitch bar præg af, at vi allerede havde konsumeret den første flaske, har vi aldrig fået svar. Og hvilken skam! Uden at afsløre for meget var essensen af konceptet, at man skulle lave et social eksperiment, som tog udgangspunkt i astrologi. Sagen er nemlig den, at astrologi i løbet af det sidste år er blevet den reference, der går alleroftest igen i utroligt mange af mine venskaber.

Når jeg skal fortælle om et menneske, jeg har mødt, og jeg mangler beskrivende ord, siger jeg bare: “Han er dobbeltskorpion,” og så nikker mine veninder indforstået og med en smule ærefrygt. Når min Vandmand-veninde skal have råd, har hun in mente, at hun spørger en Jomfru, når hun spørger mig. Så véd hun, hvad hun får. Sådan fortsætter listen, og hvad fanden sker der egentlig for det? Vi er veluddannede, vaccinerede og relativt vågne, og alligevel går vi rundt og snakker om astrologi, som om vi havde fundet videnskabens hellige gral: Svaret på det hele.

Det havde Svend Brinkmann og Esben Kjær et bud på, da jeg i lørdags tændte for P1 og lyttede til Bagklog. De to herrer sad og scannede dagens avisforsider, og de kunne konstatere, at Kristeligt Dagblad havde dedikeret ikke mindre end TO(!) forsider til den forsinkede kendsgerning, at astrologi er ved at vinde indpas i populærkulturen igen. 

Ingen af de to herrer havde umiddelbart bemærket, at astrologien gløder blandt ungdommen, men i samarbejde med Kristeligt Dagblad var de ret hurtige til at finde årsager til, at det er tilfældet. En kort sammenfatning:

 1. Astrologi handler om MIG, hvorfor det stemmer godt overens med den individualiserede kultur, vi har. Vores fokus er kun på os selv, verden handler sig om os (tror vi), og vi er afkoblet fra resten af den.
 2. “Vi” gider ikke en forpligtende religion. Derfor er astrologi et godt alternativ.

Jeg lyttede opmærksomt, og så kunne jeg mærke, at jeg blev sur. Først og fremmest generer det mig, når noget, der kunne have været en kvalificeret samtale, ikke er det. For det andet er jeg så pissetræt af velvoksne mennesker, der altid kan problematisere ungdomskultur og skyde det hen på, at det nok handler om navlepilleri. Hvad der frustrerede mig yderligere var, at Kristeligt Dagblads pointe var, at vi i stedet for astrologi burde gribe mere til kirken og troen.

Derfor fattede jeg min telefon for at sende en SMS til P1 med brok, men jeg stoppede mig selv og vil i stedet forsøge at sammenfatte mine væsentligste budskaber her:

Kære Kristeligt Dagblad, jeg starter lige med dig: Astrologi og troen på Gud (eller hvad vi vælger at kalde det) er ikke gensidigt udelukkende. Tværtimod og overhovedet ikke. 

Kære Svend og Esben

Jeg kan faktisk rigtig godt lide jer. Men ikke så meget når I køber ind på den absolut nemmeste præmis: Nemlig at se ned på de ting, der optager feminine væsener. Det er der intet nyt i, sådan har det faktisk næsten altid været, men jeg havde forventet mere af jer. Især af dig, Svend.

For det andet vil jeg gerne mane den misforståelse til jorden, at astrologi kun handler om én selv, for det er noget pis. De fleste af os ved godt, at fordi vi hverken forstår verden, eller hvordan den fungerer, har vi brug for rammer til at kunne forklare dens enkeltdele. Også selv om de forklaringer, vi finder og praktiserer, er forkerte. Det er en af flere grunde til, at vi blandt andet har videnskabelige teorier, akademisk tænkning og at menneskets natur er forskellig, om man forklarer den ud fra Descartes eller Nietzsche. Astrologien er på samme måde: Den er et par briller, du tager på for bedre at kunne begribe verden – og i særdeleshed de mennesker, du omgiver dig med. Det er ikke sikkert, at den passer – og det samme kan siges om de store filosoffers tanker – men den er dog en teori. Og en relativt harmløs én af slagsen.

Er den navlepillende? Ja og nej. Det meste, der bliver læst af de forkerte øjne, har potentialet til at være navlepillende. Der vil være dem, der læser Biblen og undskylder deres opførsel med, at de er født som syndere. Så er der dem, der læser en prisbelønnet selvhjælpsbog og kun lærer, at alle andre er problemet. Der er dem, der tager Jungs personlighedstest eller får stukket en farve/typetest i hånden af deres HR-afdeling for at lære, om de er blå, gule, røde eller grønne. Men det kan temmelig meget også være ligegyldigt, hvis man nægter at se sig selv som en brik i et større puslespil, hvor alle har en anden farve end én selv.

Det samme gælder også for astrologi: Hvis du bare bruger det til at forklare eller undskylde dig selv, fx ved at ghoste folk, fordi du er Skytte (yes, it’s a thing), så er du jo bare en idiot. Men det havde du været også helt uden dit stjernetegn. Hvis du derimod bruger det til at forstå og acceptere, hvorfor andre har et større behov for tryghed, end du selv har, så fedt. Tillykke. Så har alle jo vundet. Og det kan jeg ærligt talt ikke se, hvorfor man eller I skal se sådan ned på.

Bedste hilsner
Karoline, en beskidt jomfru

 

 

 

 

24 kommentarer

 • Stina

  Jeg skrev dette:
  Godt du ringede til nogen! Livet er en kæmpekælling ind imellem. Man overkommer det ikke uden andre. Sender kærlighed og karma <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   (Øv! Jeg finder lige ud af, om der er noget galt her! Jeg er glad for, at du fik smidt kommentaren alligevel <3 )
   Tusind tak for kærlighed og karma – det gør det væsentligt nemmere at håndtere kællingen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stina

  Jeg kan ikke komme til at skrive en kommentar til dit seneste indlæg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fremragende indlæg! Få da bare sendt det brev!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • AA

  Kan altså ikke lade være med også lige at smide ind, at jeg også er en skytte der aldrig har ghostet nogen. Som i at det ligger SÅ langt fra hvordan jeg er overfor andre. Men det har helt sikkert noget at gøre med min ascendant, ik’?
  Ej, jeg køber den bare ikke. Synes ærligt talt de gamle mænd har lidt ret i deres (muligvis letkøbte) analyse. Dog vil jeg mene det mest handler om at det er måde vi prøver at forstå os selv og hinanden på. Mennesker agerer på forskellige, og nogle gange dumme måder, som ikke giver mening for os – hvorfor?! Astrologi er et sprog for det. En måde at forstå sociale relationer, der er svære at forstå. Men det er også problemet. Astrologi er for mig bare en alternativt måde at putte os selv og hinanden i nogle kasser, der gør alting lidt nemmere at forstå. Hvad med at acceptere at mennesker er mysterier og alt er fucked up for evigt. Det er faktisk fint nok, når man slutter fred med tanken.

  Ellers: tak for en god og tankevækkende blog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Jeg synes personligt også, at kasser er noget møg, men ud fra de kasser, vi normalt placerer mennesker i (for det gør vi, selv om vi ikke vil eller burde), synes jeg, at astrologi kan være et fint supplement. Det skelner ikke til køn, etnicitet, politiske holdninger, socialklasse eller noget som helst andet. Alle er bare en del af universet. Så selv om jeg også hælder mest til at acceptere, at alle mennesker er fucked up, bruger jeg nogle andre kasser, indtil jeg kan finde ud af at slutte fred med tanken, som du siger. 🙂
   Allermest bruger jeg dog ikke astrologi til at placere folk i kasser (netop det er et ret basic niveau) men det kan derimod bruges til udvikling og at skabe potentialer, og det synes jeg er positivt. Lad det være sagt kunne jeg aldrig finde på at prøve på at overbevise dig om, at astrologi er bomben eller noget som helst andet. Tak for kommentaren og de pæne ord. Og undskyld den sene tilbagemelding!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabina

  Du er seriøst bare hele pakken ! 😍 Åndsvagt smuk, afsindig klog, sjovere end sjov, og så har du ben i næsten (bevares har vi alle) 😆

  Og du skal SÅ meget sende det til dem !

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fra en beskidt jomfru til en anden, jeg synes dit skriv er helt fantastisk <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Ej, nu bliver jeg helt sindssygt nysgerrig 😁 Hvad er klichéerne om Fisken?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Haha, forståeligt! Der er en del, og de knytter sig ofte til følelser og kærlighed (og de fleste stjernetegnsklicheer er også lidt strenge), men den mest påfaldende – synes jeg – er klicheen om Fiskens evne til at falde for de forkerte, sætter al deres energi ind på at “redde det andet menneske”, hvilket bare ofte ender med et ulykkeligt hjerte. And then they repeat.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Jeg synes seriøst, du skulle sende dit brev til Brinkmann! Og så opfinde et ord ligesom mansplaining, til når den ældre generation kloger sig på ungdommens vegne 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Jeg overvejede det virkelig også, men jeg lod være. Nu tror jeg sgu, jeg vil gøre det alligevel. Fedt og tak! 😀
   Noteret med det nye begreb. Jeg er på sagen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hanne

   Jeg kan fortælle, at han også rent faktisk skriver tilbage, når man kontakter ham. Jeg har en lille smule et crush på ham, elsker normalt hans perspektiver på det meste. Jeg må indrømme, at jeg selv synes astrologi er lidt underligt et koncept, men jeg er også die hard naturvidenskabeligt uddannet. Jeg er løve, og er lidt nysgerrige på, hvad din umiddelbare karakteristik af dem er?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Den melder jeg mig fuldstændig ind i, den lille fangruppe. Og det hjælper bestemt på det, at han giver sig tid til at svare. Det synes jeg siger meget om et andet menneske. ☺️
   Hehe, det er bestemt en interessant tanke. Jeg gad faktisk utroligt godt se noget kvantitativt data på, hvem der interesserer sig for og dyrker astrologi.
   Løver er vilde, synes jeg! De har en imponerende evne til at indtage et rum – enten fordi de er enormt karismatiske og selvsikre, eller også fordi de klæder sig på en måde, der tiltrækker opmærksom (i klare og strålende farver). Jeg kan megagodt lide løver, der er i balance, for de er superkompetente og medfølende mennesker. For mig er de indbegrebet af Ildtegnene. Ville selv ønske, jeg havde lidt løve i mig. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sidsel

  Jeg læser alt du skriver, med stor interesse: også dette skriv, selvom astrologi slet ikke siger mig noget. Og derfor tænkte jeg, i denne ombæring på, at det er for vildt (!) at du er så pisse mega pæn!!👌🏼🙏🏼😊😊 det var bare lige dét

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Det er jeg fandme glad for at høre. <3 Jeg skal nok lade være med at prøve at lulle dig ind i sekten så. Men hvad er dit stjernetegn?
   Fandme tak. Det er sgu sødt sagt. ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Er lige blevet ghosted (eller t – du bestemmer selv 😆) – har lige tjekket hans stjernetegn – skytte ! WTF?! 😳

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   1. Det er jeg fandme ked af at høre. Du fortjener bedre!
   2. Haha! Hvor er det vildt. Jeg vil ikke sige, jeg er overrasket … mere overvældet. Det er så sjovt, når det passer på klichéerne! (Ej at forveksle med situationen. Det er bare nederen!)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Eeeej, jeg er skytte, og jeg har ALDRIG ghostet nogle! Kæmper en kamp for at mine tvillinge, krebse og vædder- veninder stopper med det, fordi det er nederen! Fedt skriv Karoline, og ja, send det afsted, han har så travlt ham SB! Måske kan du vedhæfte lidt om hans stjernetegn?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Der findes SELVFØLGELIG Skytter, der aldrig ville gøre den slags. Hvordan ser resten af dit chart ud, om jeg må spørge? 😬
   Det er et godt arbejde med dine veninder. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det clasher totalt for mig, når en krebs ghoster. Hun må have noget ild-aktivitet i sine huse. 😅 Og tusind tak – han får det sgu snart i indbakken. Og så prøver jeg at tale til hans indre Stenbuk, dem plejer jeg at være god til.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Min chart? Eller hvad for noget (så meget astro kan jeg slet ikke 😅) Synes bare generelt at ildtegnene karakteriseres meget lidt sympatiske haha 😂) Jeg har TO krebse der ghoster!!! En mandlig og en kvindelig!

   Og ja Christina, ghosting er noget forbandet lort! Tænk det har fået et navn og at så mange gør det. Jeg forstår det ikke:” Jamen så bliver hun jo ikke ked af det…?” Øhm JO, mere end hvis du nu bare var ærlig! Død over ghosting (!)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Det er okay, det ville blive vildt upraktisk og dumt, hvis vi fortsatte, men blev sgu ked af det alligevel – håbede egentlig bare på at have en sød flirt kørende, uden mere i det som sådan… men jeg blev da lidt chokeret over, at det lige passende ind i det du skrev 😉 Har du et comeback til en skytte, hvis man nu lige tænker at han skal smage samme medicin? 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Selvfølgelig! Det logiske og rationelle kører i et helt andet spor end ens følelser, så det er da kun naturligt, at du bliver ked af det. Man fortjener bare bedre end en usynlig eller tavs afsked. Det håber jeg, at du ved. ☺️
   Hmm! Den er fandme svær. Jeg har kun nogle superonde og perfide Skytte-comebacks på tungen, og dem vil jeg alligevel ikke råde dig til. I stedet – hvis jeg var dig – ville jeg tage udgangspunkt i eget stjernetegn, finde min styrke der og bruge den til at fortælle, at det ikke er okay. Tror, det føles bedre at lukke af på den måde .. tror du ikk?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Det ved jeg, men har virkelig lyst til hævn (lavt menneske, I know) ! Vi kender hinanden irl, og det føles bare endnu mere tarveligt i det tilfælde.
   Hmm, jeg er krebs – jeg kender kun til min følsomhed og det er ikke ligefrem en styrke 😅 Tværtimod! Vil dog klart hellere lukke den af ved at sige min mening, så han i det mindste ved at det slet ikke er okay..

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det var også på tide: Ny liste.