Jeg forstår ikke... #12

Podcastservice


Jeg har lagt mig syg med influenza (igen). Planen var egentlig, at jeg skulle have været på skolen sammen med David for at videreudvikle pressemeddelelser. Min krop var bare så træt, lugtende og feberramt, at Ringgaden virkede uendeligt stejl og lang. Hurra for moderne teknologi og FaceTime, som i stedet gjorde det muligt at få lidt selskab og akademisk output direkte fra sengelejet. Apropos teknologi blev jeg i går bedt om at give lidt anbefalinger fra podcastverdenen. Jeg har lagt mit hoved i blød for at komme i tanke om min personlige creme de la creme-liste. Selvfølgelig har jeg givet Serial, Third Ear og lignende et lyt, men jeg må erkende, at det ikke er dem, som har taget mig mest med storm.

Tværtimod er jeg blevet bekræftet i, at jeg blot er en simpel public service-tøs, og mine favoritter skal således findes i P1’s og Radio24syvs arkiver. Alle udsendelserne har deres faste sendetid på deres respektive kanaler, men de har desuden det tilfælles, at de også er værd at hente ned som podcasts.

Podcasts, programmer og andet godt at lytte til…

Hjernekassen på P1: Peter, min yndlings af de to Madsen-brødre, tager hver uge fat i vedkommende og spændende emner, som han går i dybden med og gør os klogere på. Det kan både være dialekter, teenagehjerner, diskodans og epilepsi. Der er altid gæster med i studiet, som HjerneMadsen varmhåndet tager sig af. Man starter fra bunden og bygger langsomt på, og når programmet er slut, kan man erklære sig miniekspert og godt klædt på til næste omgang Trivial Pursuit.

Det, vi taler om: Ditte Okman, Jim Lyngvild og Henrik Qvortrup i samme program, siger du? Galt, genialt, kontroversielt, super stenet – eller bare lidt af det hele? Okman er vært, og sammen med sit gakkede panel gennemgår hun ugens gang, sladder, Fie Laursen, Penkowa og andre ting, vi taler om. Programmet er underholdning, men uden at være dumt eller ligegyldigt.

Bagklog: Hvis Okman er den irriterende lillesøster, er Esben Kjær den rolige og underfundige faderfigur. Hver lørdag formiddag tager han lytteren med gennem nyhedsugen med blik på kontroverser, konflikter og shitstorms. Esben er helt forbandet intelligent, veltalende, sjov og likeable, og hans gæster er ofte interessante politikere, mediefolk eller kunstnere.

Sproglaboratoriet: Hvis du ikke allerede er vild med ord, så bliver du det efter et lyt til Sproglaborstoriet. Bliv fanget af lakuner, årets ord, sproglige tendenser og BYD selv ind, hvis du ikke forstår, hvorfor man er græskkatolsk, når man er ligeglad, eller hvor pokker kridthuset kommer fra.

Eksistens: Een gang voldtægtsforbryder altid voldtægtsforbryder. Eller hvad? Findes der gode og onde mennesker, og kan man forandre sig til det bedre? Hvorfor bliver Kierkegaard og Løgstrup ved med at være så relevante? Få svar på det hele. Måske. Det er trods alt filosofi.

Fitness M/K: Anders Nedergaard er vært, og han gør det helt forbandet godt. Programmets væsentligste force er, at det gør op med pseudovidenskab, sejlivede myter og generel bullshit. Tilgangen er altid akademisk og fagligt funderet, men med humor, et smil på læben og velvalgte og veltalende gæsteværter. (Jeg lytter ikke til programmerne med fokus på løb, coz I really couldn’t care less, men her har Nedergaard eksempelvis fat i Morten Elsøe og Morten Svane om bogen Slut med Forbudt.)

Mennesker og Medier: Kurt Strand er sandsynligvis journaliststandens guru. Han er dygtig, han er flot, han kan interviewe, og så laver han et ekstremt lærerigt og hyggeligt program hver fredag på P1. Temaet er altid medierne og deres dækning af sager, presseetiske overvejelser og granskning af journalistik, som måske er på kanten af det korrekte. Lyder det akademisk og tungt? Det er det ikke. Alle kan være med, og jeg lover jer, at I bliver klogere.

Andet godt…

Filmnørdens Hjørne – Podcast 135 (Den om Harry Potter): Filmnørden har ikke læst bøgerne, men laver i stedet en tematisk gennemgang af Potter-filmene. Jeg har ikke hørt podcasten færdig endnu, men den virker lovende, og hvis man er fan, er den nok lidt af et must.

Harry Potter-lydbøgerne oplæst af Stephen Fry. Jeg har nævnt dem før, men gør det gerne igen, for de er geniale.

Næste indlæg

Jeg forstår ikke... #12