Jeg tror lige, jeg er blevet lidt lesbisk

Karoline, kan du overhovedet sætte et komma?

komma

Har du siddet og læst på bloggen og tænkt for dig selv: ‘hvordan i alverden er hun kommet ind på Journalisthøjskolen? Hendes kommatering er jo helt blabbet!’?
Så kan jeg forsikre dig om, at jeg har undret mig over det samme cirka en milliard gange. Eller… faktisk er jeg nogenlunde i dansk grammatik, men der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg har veninder, som mestrer det grammatiske komma, neksus og adverbielle led langt bedre end jeg selv.

Men sagen er den, at når jeg sætter mig ned og skriver et indlæg, går der mellem 3 og 10 minutter, fra jeg har skrevet det første ord, til jeg har sat det sidste punktum.
Betyder det så, at mine blogindlæg kun er 5 minutter værd? På ingen måde!
Jeg er et ord-menneske. Mine indlæg har ofte levet og udviklet sig inde i mit hoved i dage, uger, sommetider måneder, før jeg får dem skrevet ned. Jeg vender ord, sætninger og vendinger mange gange med mig selv, før jeg beslutter mig for, hvordan jeg vil formulere mig.

Jeg elsker ord, og jeg elsker sproget. At skrive gør mig glad. Jeg bliver derimod ikke glad af at fluekneppe mine egne sætninger eller læse korrektur. Og jeg vil egentlig gerne blive ved med at være begejstret over at blogge, men det betyder også, at der vil være fejl på min blog.

Mens jeg gik og overvejede det her indlæg, kom jeg til at tænke på nogle FUN FACTS om sprog og grammatik med udgangspunkt i mig selv. Here goes:

1. Når folk taler til mig, sætter jeg automatisk komma i deres sætninger. Jeg gør det faktisk også, når jeg selv taler. Jeg forestiller mig, at jeg er en DYMO, som klipper sætningen over, hver gang der kommer et komma.

2. Da jeg fik svar på optagelsesprøven fra Journalisthøjskolen, havde jeg scoret absolut lavest i Sprog-delen – altså den grammatiske del.

3. Når min storesøster skulle skrive danskstile i 9. klasse og i gymnasiet, fik hun ofte mig til at skrive dem for sig. Hun gav mig aldrig en rød reje. Til gengæld gav jeg hende lutter 10 og 12-taller.

4. Da jeg gik i 4. klasse fortalte min dansklærer (som var ret lækker) mig, at jeg skrev på niveau med en gymnasieelev. Har aldrig været så stolt.

5. Jeg har stadig mange af mine danskstile fra folkeskolen, og jeg kan sagtens finde på at genlæse dem fra tid til anden.

6. Da jeg fandt ud af, at udsagnsled + grundled blev kaldt for neksus, fejrede jeg med at lytte til Boing Boing med Nik & Jay.

7. Hvis jeg er mega i tvivl om kommatering i en sætning, så omformulerer jeg mig selv i stedet for at slå den grammatiske regel op.

8. Hvis jeg ser en fyr på Tinder, som har lavet fejl i nutids-r, swiper jeg ham til venstre. Uanset hvor flot han er. Det er virkelig en dealbreaker for mig.

9. Sproglaboratoriet på P1 er et af mine yndlingsprogrammer, og jeg lytter dagligt til det på podcast.

10. Jeg har altid haft en romantisk drøm om at sidde i en lejlighed i Østberlin med en kop kaffe og min computer og skrive. Lidt a la Carrie Bradshaw, faktisk.

 

 

Næste indlæg

Jeg tror lige, jeg er blevet lidt lesbisk