"Du bliver nødt til at blive tynd igen" // Den brune plet

Påske, din bitch

Da jeg var barn, kan jeg huske, at jeg definerede en god påskeferie ud fra, om jeg kunne stå på rulleskøjter med bare ben om aftenen, med det overskuelige succeskriterie har jeg egentlig haft mange udmærkede påskeferier. Lige nu er der en form for snestorm på Amager, og jeg får ikke rigtigt rullet nogen steder.

Min påskeferie, som begyndte i dag, er startet lidt dårligt ud. Her til formiddag havde jeg en cwossfit-aftale med min nye cwossfit-veninde Carina, som både er sød og nordjysk (det er, som om de to ting hænger uløseligt sammen), og vi mødtes til en time, der var så hård, at jeg mere eller mindre måtte opgive de 8 x 1 minutters planke, fordi min krop var så svedig, at mine arme gled konstant gled på gulvet, hvilket må have set ret komisk ud, men ikke desto mindre gør det ret svært at blive i en stationær position. MEN ANYHOW. Da træningsgeden ligesom var klappet, besluttede jeg mig for at gå en tur i snevejret, så jeg kunne perspirere en smule inden hjemkomsten til min evigt lune lejlighed.

Da jeg er nået til et sted meget tæt ved Christiania, føles det, som om jeg fået klasket en mug-våd klud i ansigtet, da det går op for mig, at jeg for to timer siden har efterladt en ubevogtet gryde med kogende bønner på et meget tændt komfur. Ramt af katastrofetanker vender jeg om og havner direkte i en modvindstunnel på Amagerbrogade, og jeg kan hverken se eller høre noget, mens jeg kæmper mig de 1,7 kilometer hjem. De er de længste 20 minutter i hele mit liv. Jeg kan se brandbiler for mig, en udbrændt lejlighed, skræmte naboer og en meget flov, meget trist Karoline, der må erkende, at det ene og alene er hendes skyld, at vi alle er blevet hjemløse.

Men da jeg når Øresundsvej er der ingen øjensynlig brand, og jeg løber mod anden sal, ud mod køkkenet, hvor røg står op fra nogle ultra black eyed peas, jeg får fjernet fra blusset, før jeg kaster mig ned på køkkengulvet, rystende og med tårer i øjnene.

I forgårs, eller dagen før det, fik jeg at vide, at min moster har cancer i lunger, lever og lymfekirtler, og så har hun to hjernetumorer – eller faktisk kun én nu, for den største blev fjernet i tirsdags – og jeg synes, at det er så forfærdeligt og frygteligt og ualmindeligt trist, at det er sådan det er, og at den der kræft bare bliver ved og ved og ved med at tage alt det liv, som aldrig nogensinde har fortjent det.

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg før har været så langt væk fra Aarhus, og jeg véd simpelthen ikke, hvorfor der skal brændte bønner til, før det egentlig går op for mig, at jeg er ked af det.
– og nårh ja, så mangler jeg lige et godt husmoderråd. Jeg er ret sikker på, at jeg har ødelagt min udlejers dyre Eva Trio-induktionsgryde…. medmindre —- findes der en måde, hvorpå man kan fjerne 0,5 centimeter fastbrændt kul fra bunden af en gryde? 🙂

real time foto af, hvordan det ser ud, når du officielt har kapituleret dig til i dag

real time foto af, hvordan det ser ud, når du officielt har kapituleret dig til i dag

 

38 kommentarer

 • Åh. Kræft er bare den værste sygdom <3
  Knus og tanker til dig. Har desværre ingen gode råd til gryden, men håber nogle af de andre kan hjælpe 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Der er i hvert fald en masse seriøst lortesygdomme, og kræft er afgjort en af dem!
   Tusind tak <3 jeg fik overvældende mange gode råd!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Et husråd som jeg for længe siden har fået som jeg gerne vil dele videre. Nogle gange virker det og andre gange ikke 😀 Lidt varmt vand og så godt med groftsalt, lad det stå i et par timer. Derefter rører du rundt med opvaskebørsten. Det skulle gerne hjælpe lidt.

  Et andet godt råd. Man kan købe noget metal agtigt vaskesvamp eller hvad de nu hedder til at vaske sådan noget af, men nu ved jeg ikke hvor slemt det virkeligt er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Fremragende!
   Jeg har både brugt bagepulver, natron, opvasketabs og skuresvamp. Desværre havde jeg ikke noget almindeligt salt (yeah, really!) men det køber jeg i dag, så gryden kan få den sidste omgang. Tak, du! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Jeg kan huske at jeg stod og græd over noget havregrød da min moster havde kræft. Det er åbenbart de der hverdags-ting, der lige kan sætte det hele igang. Måske ikke så mærkeligt når det, det i virkeligheden handler om er så svært at forholde sig til.
  En masse salt kogt op med vand kan fjerne meget fra brændte gryder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Ja, tilsyneladende. Det er altså noget underligt noget.. måske fordi det er så svært at forstå, at éns pårørende er RIGTIGT syge, så er det meget nemmere at forholde sig til, når noget i køkkenet brænder på. Og måske er man også bare lidt ekstra følsom, så der skal ikke så meget til, før bægeret flyder over. 🙂
   Tak, og kram til dig. <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ked af det med din moster, det bare alt for meget… måske derfor bønnerne var dråben

  Rengøring… brunsten og i en lukket plast pose i et døgns tid.
  Så fastbrændt kan dog kræve flere behandlinger.
  det virker på brasepander.

  Ellers kan bogen “Hold da helt hus” af Ann-Alicia Thunbo Ilskov og Julie Skal anbefales… har den i mit rengøringsskab…
  den siger
  1/2 dl 3 dobbelt salmiakspiritus og 2 spsk brunsæbr blandes og smørret på det brændte område, plastik pose natten over (tænker det den kradsbørstige version af min morsråd)
  Vask med opvaskemiddel næste dag.

  Held og lykke

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Det lyder som en bog, jeg virkelig virkelig skal have fat i!
   Desværre havde jeg i disse lukkedage hverken brunsten, salmiakspiritus eller brun sæbe, men det lyder som noget, jeg lige skal have købt ind til næste gang, det går galt. Tak, Anette. Dejlig påske til dig. :-*

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ah stavekontrol brunsten=brunsæbe

   Ja det en god bog, mange gode fif til stort set alt i huset, dejligt delt op efter rum
   De 2 damer ved hvad de har med at gøre.

   God påske
   Og pas på dig selv

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Mht. gryden og bønnerne, så er der noget med vand og vaskemiddel, altså det til tøjvask, og så skal det koge lidt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Noted! Det kommer på listen. Gode tips, altså!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  En kærlig tanke til dig<3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   – og tusind tak skal du ha’, Maria. :-*

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rutsje

  Årh da! Kram til dig! Jeg ved det ikke, men måske gøre hele området lidt vådt og så på med bagepulver – pøj pøj med det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Jeg tager imod med åbne arme, tak <3 – og så kaster jeg bagepulver rundt omkring (men mest ned i gryden.)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Jeg græd også over brændt suppe i efteråret pga dårlig familiesituation… sender en masse gode tanker og håb til jeres familie ❤️
  P.s prøv at lægge en tabs til opvaskemaskinen i varmt vand i gryden natten over

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Åh, jamen dog… brændt suppe er altså også træls (men måske en ærgerlig familiesituation er værre, det medgiver jeg.) Tak, Sofie. Du får en masse gode tanker og kæmpekram direkte retur. <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Det er meget trist med din moster. Håber du snart kan komme hjem til din familie i Aarhus.

  Et tid til gryden (som jeg har lært af min mor): Kom godt med vand i gryden og bring den i kog med en masse natron/bagepulver og evt. lidt opvaskemiddel. Skru ned for varmen og lad den stå tændt på komfuret gerne i flere timer (bliv hjemme denne gang). Sluk for komfuret og lad gryden stå på kogepladen til næste morgen, hvor du vasker den op. Bagepulveret opløser alt det skidt, der har sat sig fast.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Ja, det er. Uendeligt trist – jeg tænker også, at jeg meget snart skal en tur over bæltet. Det er vist på sin plads. 🙂
   Det lyder i øvrigt som et mega effektivt tip (havde været lidt i tvivl om fremgangsmåde og sådan..) men nu har jeg altså prøvet at følge din, selv om jeg har mega paranoia fra tidligere i dag, og jeg er bange for, at der går ild i vandet i gryden, haha. Men TAK. Den må blive ren nu!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Århusianeren

  Been there – done that. Don’t worry. Eddike er din nye ven. Begriber egentlig ikke, hvordan du er sluppet fra Århus uden eddike i bagagen. Burde være i enhver start-up_udrejse_pakke. Du hælder blot riiiigelige mængder (1-2 cm) oveni, efter du har skrabt så meget “kul” af som muligt, venter (1-2 timer), skraber igen . og gentager processen til du er tilfreds med resultatet (kan blive som ny). Min anbefaling er at skrabe med træ-ske el.lign, så du ikke ridser bunden.Om det er hvid eller brun husholdningseddike er ligegyldig -og skulle modvindstunnelen have givet dig ørepine problemer, ja så kan du bruge eddiken her også. Så fortvivl ikke..blot indstil dig på, at dagens træning også kommer til at omfatte godt med knofedt ;o)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Hahaha, det er sjovt, for det gør jeg faktisk heller ikke 😀 Jeg tror ikke, jeg har købt eddike siden… øh… siden jeg boede i Aarhus, og det er både imponerende og foruroligende på samme tid (nok mest det sidste.)
   Det lyder som et effektivt tip (hvis man er klar med knofedt, selfølgelig) men jeg har simpelthen ikke eddike i husholdningen pt., så det må lige vente til i morgen, hvis bagepulveret ikke har virket på en tilfredsstillende måde. Tusind tak for rådet i hvert fald. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh. Kram til dig. (Natron i gryden, lidt vand ovenpå. Stå i blød over natten. Skrubbe væk i morgen med opvaskebørsten)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Tak. :-*
   Også for tip. Kom til at blande bagepulver og natron før – det udviklede sig til slime, som var helt bussemandsfarvet. Ups. Start forfra.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Prøv at fylde vand i gryden, så det står 3-4 cm over skaden og drop derefter et par opvasketabs ned i vandet og lad det stå. Længe. Måske hjælper det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Det var dog også en god idé! Lige nu står gryden og koger med bagepulver, men hvis det viser sig i morgen, at det ikke har hjulpet, bliver opvaskemiddel næste step. På et eller andet tidspunkt må det da lykkes! 😀 Tak for tippet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Hæld en god røvfuld bagepulver i gryden, fyld den med kogende vand og lad blandingen stå i et par timer. Det trick plejer at virke når der skal fjernes genstridige eller brændte ting fra gryder eller pander – nogle gange er man nødt til at gentage processen nogle gange, før man kan få det hele væk. 😊 Eddike plejer også at være meget effektivt til overraskende mange ting eks. som kalkfjerner, så det kan også afprøves. 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Fremragende! Jeg havde en HEL bøtte bagepulver i min køkkenskuffe (nu er der nærmest ikke mere tilbage!) Så må det genstridige, afbrændte kullort sgu da forsvinde, ikk? 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Jeg glemte helt at sige tak – TAK!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

   HA! Det lyder som om du har fyldt godt på med bagepulver i hvert fald. 😂
   For god ordens skyld vil jeg lige nævne at blandingen ikke skal stå på blusset og koge – jeg plejer bare at koge en omgang vand i elkedlen, hælde det over og så bare lade det stå i x timer hvor det naturligvis bliver koldt på et tidspunkt. 😄
   Man kan måske godt koge blandingen på blusset, men jeg har ikke selv prøvet det, så jeg aner ikke om dén måde virker. 🙈
   Det var skam så lidt! Med lidt tålmodighed og knofedt skal gryden nok blive fin igen. 🙌🏻

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Hæhæ hæhæ, jeg tror, at du har ret 😀
   Jeg lod det koge (LÆNGE) over flere gange, og det udviklede sig konsekvent til sådan en stor slimklat, der lignede en gigantisk bussemand. Meget pudsigt. Men gryden er væsentligt pænere nu, så noget må det have gjort!
   TAK for hjælpen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Kram herfra
  Husråd gamle og nye hedder en facebookgruppe.
  Kog evt rabarber i gryden, eller ovnrens.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Godt tip! Og takker for det hele. :-*
   Hvis bagepulver ikke virker, går jeg videre til ovnrens og eddike… rababer har jeg desværre ikke på lager!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Yasmin

  Masser af tanker til dig, det lyder virkelig som den værste omgang ☹️Mht gryden; Jeg ved ikke om det hjælper i dit tilfælde, men hvis noget brænder fast plejer jeg at koge en god portion vand, hælde lidt i gryden, skrabe med en grydeske (af træ eller plast) evt skylle de nu løse rester fra, og så ellers gentag til gryden er ren. Håber det hjælper!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Det kogende vand har jeg prøvet (flere gange) også med opvaskemiddel, men der er simpelthen så meget sort og brændt, at det ikke har hjulpet. Så nu er jeg i gang med bagepulver! Men tak for det – og endnu mere tak for tankerne. Det sætter jeg stor pris på. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hej😊 Prøv med bagepulver og en lillebitte smule vand – bare til det bobler. Det er et mirakelmiddel mod brændte gryder og pander. Rigtig god påske, og tak for en fantastisk blog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   Bagepulveret er i gang med at (forhåbentlig) virke! Men er ærligt i tvivl om, om jeg har brugt for meget vand, så det hele falder til jorden. 🙁
   Tusind tak for tippet, og endnu mere tak for de pæne ord – jeg blir’ så glad. Dejlig påske til dig også!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Berit

  Er vild med din blog. 🙂
  YouTube er din allerbedste ven i de fleste situationer.
  Måske kan du bruge denne video om gryden:
  https://www.youtube.com/watch?v=9FPJBcAjCQs

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline Mathilde

   YouTube, sgu da! Jeg lærer det aldrig! 😀
   Blev totalt forvirret, da hun begyndte at snakke – der gik cirka 7-8 sekunder, før jeg for alvor forstod, at hun snakkede indisk.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Du bliver nødt til at blive tynd igen" // Den brune plet